Teodoro Lozano, de 94 anys, passejava ahir pel centre de Gironella en direcció al seu hort després d'uns dies fora de la població. En arribar al passeig de Cal Metre es va aturar, sorprès: «ostres, quin canvi! No m'ho esperava, la gent del poble no ens ho pensàvem... Això abans era ple de porqueria; estic d'acord amb tot el que sigui bo per al poble i això ho és, ara tan sols falta una mica de neteja del riu».

Dos anys després de la inauguració de l'ascensor que puja al nucli antic, Gironella va estrenar ahir el remodelat passeig de Cal Metre, que comunica la colònia tèxtil amb l'ascensor i el Pont Vell. Amb l'actuació, el poble ha guanyat un espai d'ombra que serà molt apreciat a l'estiu, abocat de cara al riu, tal com marquen els actuals cànons d'arquitectura urbana. L'estrena es va fer en un acte informal a la tarda amb la presència de l'alcalde, David Font, que va remarcar que «hem aconseguit el que volíem, que és tenir un nou espai agradable i tranquil que facilita l'accés a l'ascensor; creiem que és un espai molt bo per gaudir per a les famílies». La remodelació del passeig és tan sols la primera fase d'una actuació més ambiciosa que té com a objectiu recuperar les naus de la colònia de Cal Metre i els seus vials. Això, i la neteja de la llera del Llobregat, permetria a Gironella renovar de dalt a baix una zona que passaria de ser un rabal abandonat a esdevenir una mena de front fluvial per als vianants com ho són els passeigs marítims a les poblacions costaneres. El pla ha d'estar enllestit el 2019.

L'obra estrenada ahir ha consistit en la remodelació d'una àrea d'uns 1.000 metres quadrats situada a tocar del pont. El nou disseny disposa d'una zona central pavimentada destinada de manera prioritària als vianants, per bé que també hi poden accedir vehicles de serveis i emergències. Als costats s'hi han fet zones d'esbarjo i descans amb bancs adreçats a la contemplació del riu, i pròximament s'enjardinarà més l'espai amb nous plataners, heura i boixos. El disseny ha inclòs la recol·locació, en una desena d'àrees del recinte, d'antigues llambordes que havien estat en carrers del nucli antic. L'actuació ha tingut un pressupost de 90.000 euros, que han aportat el mateix consistori conjuntament amb els Fons europeus per al desenvolupament regional (Feder).

L'acte d'inauguració del passeig ha esdevingut el punt culminant d'un programa de tres dies d'activitat que, sota el lema «Cal Metre Reviu», pretén que els veïns i visitants es comencin a fer seva la zona. Així, divendres es va obrir el programa amb un concert de Blaumut al local del Blat. Igualment, durant tot el cap de setmana, el vial acull una mostra de food trucks, és a dir, caravanes amb propostes gastronòmiques, un mercat de col·leccionisme musical i un espai per a concerts.