Pràcticament tot està a punt per a la festa més esperada de l'any. Ahir al vespre un bon grapat de berguedans es van trobar a la plaça Viladomat, amb motiu dels Quatre Fuets, un acte que té l'objectiu de comprovar que els petards de la Patum petin correctament. L'acte segueix gaudint de força i bona salut, amb prou afluència de públic per seguir-lo fent, ara ja més aviat com una tradició. Enguany, la pluja no va fer acte de presència i, de fet, les temperatures a la capital del Berguedà van ser ben altes durant tot el dia, i es va arribar a superar els 30 graus.

Quan el rellotge de la plaça de Sant Pere marcava les 8 del vespre, el tabaler Xavi Prat emprenia la marxa des de l'Ajuntament de la ciutat fins a la zona de l'acte al Vall. Les maces anaven darrere seu, amb un seguici tant de gent que volia arribar a les primeres files com aconseguir fer un salt en un dia especial com el dels Quatre Fuets.

A la plaça Viladomat, el públic frisava per veure les primeres guspires, sentir un altre cop els fuets i recordar l'olor de la pólvora. Com és habitual, les dues parelles de maces van fer dos salts al ritme del tabal i, després dels membres de la comparsa, els patumaires que volien podien agafar la maça per a fer-la dansar. Quan el tabaler Xavier Prat va enfilar les escales en direcció a l'Ajuntament, es va creuar amb el seu homòleg a la Patum Infantil, en el moment d'arribar a la plaça Doctor Saló. Tanmateix, la comparsa va voler tenir un detall amb Jordi Camps i Besa, de la 3a generació d'artesans de la família Camps, sempre implicats en la construcció de peces relacionades amb la festa. El tabaler li va entregar un paper en forma de pergamí, com a mostra d'agraïment, en el qual es podia veure un text i una imatge dels dos protagonistes junts.

Posteriorment, va ser el torn per als més menuts, amb les maces de la Patum Infantil. En aquest cas, com és habitual, les maces que van fer el salt eren vuit i, a més, anaven acompanyades d'una parella d'àngels.

A grans trets, els fuets d'enguany, tant els dels grans com els dels petits, van petar força bé. Això no obstant, en alguns moments van sonar amb menys força de l'habitual i la que exigeixen els patumaires. Però els petards van superar la prova amb èxit.

Queden poques hores perquè la ciutat de Berga iniciï la seva festa per excel·lència. L'ambient patumaire que es respira a la ciutat va agafant cada vegada més força, i els berguedans i berguedanes ja entren en una dinàmica de la qual no esperen sortir fins a la setmana entrant.