L'accés a la plaça de Sant Pere de Berga durant la Patum s'haurà de fer sense motxilla per qüestions de seguretat a causa del nivell d'alerta antiterrorista. Així ho va explicar, ahir, la sergent en cap de la Policia Local Josefina Vizuete, qui va afegir que es faran controls a l'accés de la plaça, on també enguany a més de la prohibició d'accedir-hi amb ampolles de vidre s'hi afegeix la recomanació de no dur plàstics, ni llaunes.

La regidora de Patum, Mònica Garcia, va explicar que la intenció de cara al futur és oferir punts de guarda-roba, però que aquest any no podrà ser perquè l'Ajuntament no ha trobat la fórmula per fer-ho de manera segura i que no impliqui una gran despesa de personal. En total, un centenar d'agents vetllaran per la seguretat durant els cinc dies de Patum.

A les nou del vespre, agents de la Policia Local faran controls d'accés a la plaça de Sant Pere abans que comenci la festa a 2/4 de 10 per tal de prohibir l'entrada al recinte de persones que duguin motxilles. La mesura es pren no només per afavorir la mobilitat dels patumaires, sinó també perquè hi ha actiu un nivell d'alerta antiterrorista 4 que cal tenir en compte, van indicar els responsables municipals. A la prohibició d'accedir a la plaça amb vidre que ja s'havia aplicat altres anys s'afegeix la recomanació de no entrar-hi amb plàstic ni llaunes. La regidora de Patum, Mònica Garcia, va explicar que la idea és que la gent sigui conscient que van a fer Patum i que entrar a la plaça amb determinats objectes «és perjudicial i no gaire coherent». Garcia va explicar que l'Ajuntament s'havia plantejat oferir guarda-roba, però ha assegurat que és «un projecte de futur» perquè aquest any encara no s'ha trobat la fórmula per fer-ho «de forma segura i que no impliqui una gran despesa de personal».

En total, un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra vetllaran cada dia tant per la seguretat ciutadana com pel trànsit; unes 45 persones de la Creu Roja diàries, sis o set efectius de la Policia Local durant el matí i una dotzena durant la tarda i nit, més de 20 persones de seguretat privada durant els passacarrers, fins a una quinzena de persones de Protecció Civil, i diversos efectius de Bombers.

D'altra banda, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, va anunciar una prova pilot que es posarà en marxa en la Patum d'enguany. Consistirà que tres parelles mixtes es passejaran pels carrers de la ciutat durant els dies de festa per tal d'informar i assessorar sobre el consum de drogues i alcohol.

Una vegada hagi finalitzat aquesta campanya, es valorarà el seu funcionament de cara a propers anys.