L'experiència amb el Museu de les Mines de Cercs fa pensar en positiu la seva directora, Alba Boixader, i l'equip que ha començat a treballar al Centre d'Interpretació Paleontològic.

Quantes persones hi ha treballant al Museu de les Mines?

Som set persones, un equip petit i polivalent. A partir d'ara ens combinarem entre el museu de les mines i el centre de Fumanya.

Aquesta setmana heu tingut visites de col·lectius i associacions del Berguedà. Quines opinions us han transmès?

Han estat molt positives. I mira que feia temps que anaven sentint a parlar de Fumanya, però el centre no s'obria. Estem molt contents de les seves reaccions. El col·lectiu d'empresaris del Berguedà, per exemple, sol ser bastant crític, i ens ha felicitat!

Per a quan es preveuen més visites al centre d'interpretació?

Amb l'experiència que tenim al Museu de les Mines de Cercs, hem vist que els mesos de més afluència de visitants a la comarca són l'agost i l'octubre. El juliol és més suau. Hem obert en una època més tranquil·la i l'afluència anirà pujant setmana rere setmana. Al museu de les mines, per exemple, hi hem arribat a rebre 200 persones diàries, i crec que els dinosaures tibaran encara més.

Com es va decidir l'arquitectura de l'edifici amb l'exposició?

Del disseny se'n va encarregar l'arquitecte Agustí Costa, de Berga. Es va decidir que fos una construcció sostenible, que s'aprofités l'aigua de la pluja i la llum natural.

Quin paper han tingut els alcaldes dels cinc municipis del consorci de la Ruta Minera?

Un paper decisiu. Els alcaldes de Cercs, Fígols, Saldes, Vallcebre i Guardiola van ser dels primers que van apostar per aquest centre d'interpretació, i ho van fer amb tenacitat. Tots són enginyers de mines i coneixien la potencialitat de Fumanya, en tots els sentits.

Per què ha costat tant poder obrir un centre que tothom diu que té tanta potencialitat?

Des del 2001 que ha estat un projecte estrella encallat. Primer rebíem l'ajut del Fons Miner, que Soraya Sáenz de Santamaría es va encarregar d'aturar, llavors hem rebut ajuts de la Diputació i la Generalitat. Primer s'havien de fer les carreteres per poder arribar fins aquí... Tot ha costat, però, finalment, hem pogut obrir!