La comarca es prepara per viure una nova edició de les Nits Musicals a Sant Llorenç. Amb un format més que consolidat, Guardiola de Berguedà ha programat tres dies de música de la més alta qualitat al seu monestir. Les propostes instrumentals i vocals es podran gaudir en tres divendres consecutius: el 28 de juliol i el 4 i l'11 d'agost. L'alcalde del municipi, i alhora president de les Nits Musicals, Josep Lara, ha explicat que «intentem portar la música de més alt nivell terra endins».

Per posar fil a l'agulla a aquesta edició es comptarà amb un duet de música antiga, format pel tenor John Potter i el llaütista Ariel Abramovich. Aquest tàndem oferirà un concert el 18 d'aquest mes, en dos actes, en què repassaran des de temes del segle XVI fins a composicions contemporànies d'aquest estil. L'actuació s'engloba dins els actes del Festival de Música Antiga dels Pirineus. La segona nit, el 4 d'agost, es podrà viure un concert a quatre veus. «El públic ens demanava que hi hagués més presència de veus», comenta Lara. Kosmos Quartet Vocal, amb una llarga trajectòria professional dels seus integrants, repassarà composicions de John Dowland, així com clàssics de la cultura catalana com la coneguda Muntanyes del Canigó. Per acabar, la nit de l'11 d'agost actuarà una formació d'orquestra de cambra. Amb una trentena de músics d'alt nivell, es podran escoltar clàssics de Vivaldi, Jean-Baptiste Besard i Txaikovski.

Així doncs, amb una programació variada i per a tots els gustos, es pretén arribar als seguidors de la música clàssica. «Volem que vingui gent al monestir, i que sigui un punt neuràlgic de la cultura al Berguedà», apunta Lara. L´alcalde també destaca la importància de tenir un festival amb tanta trajectòria -el segon més antic del país- i assegura que està programat «pensant en tots els públics».

La cultura no s´atura

Música, art, fotografia, ecologia i, fins i tot, escalada estaran presents al llarg de l'estiu al monestir. Des que es va iniciar la tasca de l'entitat Civitascultura l'activitat no ha parat. Amb un conveni entre el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Guardiola, aquesta entitat ha destinat un total de 20.000 euros a programar més d'una cinquantena d´esdeveniments culturals. Sota el nom de Convivium es pretén posar al mapa aquesta històrica edificació i fer-ne un referent de l´oci de qualitat. La música és la clara protagonista de la programació, juntament amb altres modalitats artístiques. «Hem fet un gran esforç perquè volem que sigui el monestir de tothom i demostrar que hi ha monestirs que tenen moltes coses a dir a Catalunya», va assegurar el seu president, Toni Puig, durant la inauguració l´abril passat.