Els Bertrana eren creients? Aquesta és una pregunta que ahir va repetir més d'una vegada el responsable de l'itinerari, Toni Gol. D'una banda, és evident que tant el pare com la filla van trencar tabús, especialment en temes referents a la sexualitat. Això no obstant, no queda clar si eren creients o no, per la qual cosa l'activista cultural es va demanar: «En què creuen els qui no creuen?».

Com a curiositat, Gol va explicar que Prudenci Bertrana tenia la resposta al perquè de la gran quantitat de fonts que té la ciutat de Berga i el seu entorn. Bertrana, en un dels seus escrits, deia que el mateix Moisès, amb la seva vara, havia fet néixer aquestes deus. En aquests escrits destacava la quantitat de brolladors i la gran qualitat de l'aigua de la comarca, i remarcava la importància i el gran valor de les fonts amb la voluntat de generar la sensació al lector que les aigües berguedanes tenien poders per guarir el cos i l'esperit.

Aquest va acabar sent ahir un altre moment de reflexió dels molts que van acompanyar els participants en la matinal de diumenge. De la mateixa manera que ho van fer els Bertrana, els assistents a la ruta van tornar a casa amb la sensació d'haver conegut el seu paradís interior. O d'haver-lo intuït.