El cap del parc de bombers voluntaris de Coll de Nargó, Jordi Fabra, que és també el secretari general de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca), ha presentat una querella contra Juli Gendrau, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments i exalcalde de Berga, i tres càrrecs més d'Interior, a qui acusa d'haver emès un informe amb «falsedats» per intentar fer-lo fora del cos, com ara haver cobrat una baixa laboral de manera indeguda.

En declaracions a Regió7, Juli Gendrau va explicar ahir a la tarda que no ha rebut cap querella i que no sap de què l'acusa. Va admetre, però, que com a representant de la direcció general va reunir-se amb Jordi Fabra «i estem pendents que ens faci arribar aclariments sobre els temes tractats».

Fabra va presentar la querella davant del jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona el 12 de juny passat i la magistrada l'ha posat en coneixement de la fiscalia perquè l'estudiï. La querella es va presentar inicialment contra el director general de Bombers, Juli Gendrau, la subdirectora d'Administració i Recursos Humans, Rosa Pérez, i l'advocada en cap de la Generalitat al departament d'Interior, Marta Gordi. Després, el 4 de juliol es va ampliar la querella contra Aurora Manchón, responsable jurídica. Segons l'advocat de Fabra, Eduard Aguayo, els querellats es podrien enfrontar a una pena d'entre 7 i 10 anys d'inhabilitació per prevaricació.

Segons ha explicat a l'ACN l'advocat de Jordi Fabra, Eduard Aguayo, a l'informe s'exposen uns fets no verificats i a final de maig se'l va començar a perseguir. «Se'l va reunir a Barcelona amb el director general de Bombers, vaig acompanyar-lo, i li van exposar que per motius barroers es proposava la seva expulsió del cos de bombers voluntaris després de vora 30 anys de servei». Aguayo ha explicat que, llavors, Asbovoca es va posicionar al costat de Fabra i es va decidir denunciar els fets al jutjat perquè creuen que «s'està cometent un delicte de prevaricació, que es produeix quan un funcionari públic o autoritat dicta una resolució injusta, sabent que és injusta». El jutjat no ho va arxivar i la magistrada va enviar, el 5 de juliol, tot l'expedient a la fiscalia, que encara l'està estudiant.

El president d'Asbovoca, Josep Maria Alcalà, ha afegit a l'ACN que l'únic que volen és fer-lo fora del cos arran d'un informe amb «poca fonamentació jurídica». Assegura que l'associació es personarà com a acusació particular en el cas i que ampliarà la querella contra el secretari general d'Interior, César Puig, per no haver fet res en mesos, tot i tenir coneixement de l'informe.

Fonts de la direcció general d'Incendis han negat a Regió7 la intenció de fer fora Fabra del cos. Han admès, però, que estan intentant aclarir la seva relació administrativa amb el cos per determinar si té dret a continuar cobrant una indemnització en concepte de baixa. Per això la darrera gestió que han fet ha estat demanar a l'Ajuntament de Coll de Nargó, municipi on hi ha el parc de bombers que té assignat Fabra, si està empadronat en aquest poble. El reglament diu que per ser bomber voluntari cal viure a un màxim de 15 quilòmetres de distància del parc de referència i que Fabra en el seu dia va acreditar que era ciutadà d'Andorra, a més de 15 quilòmetres.