La presència aquest dijous d'agents de la Guàrdia Civil amb arma llarga a l'exterior de les casernes de Manresa i Berga s'emmarca dins del dispositiu antigihadista, segons fonts del cos consultades per aquest diari. El departament de comunicació de la Guàrdia Civil afegeix que es tracta de controls rutinaris que es duen a terme arreu del país i neguen que s'hagi reforçat cap caserna ni s'hagi produït cap desplegament policial especial.

Tal i com va informar aquest diari dijous a la nit al web i aquest divendres a l'edició de paper, ahir a la tarda es observar la presència gens habitual d'agents armats a l'exterior de l'edifici de la caserna de Berga i també a la de Manresa. Anaven amb armilla i amb arma llarga i el fet es va difondre a través de les xarxes. En el ple ordinari celebrat a Berga aquest dijous a la nit, l'alcaldessa Montse Venturós va fer-se ressò de la presència d'aquests agents, que va atribuir al moment polític que viu Catalunya. La dirigent va condemnar la presència de guàrdies civils armats a la ciutat.

Fonts consultades per aquest diari han indicat que el desplegament de guàrdies civils forma part del dispositiu antiterrorista que periòdicament duen a terme agents de la comandància de Sant Andreu de la Barca arreu de la província de Barcelona. L'objectiu és garantir la protecció dels edifics davant de l'amenaça gihadista, així com també fer controls aleatoris a les carreteres, tal i com fan altres cossos de seguretat com els mateixos Mossos d'Esquadra.

Aquest divendres la batllesa berguedana ha indicat a Regió7 que dijous van rebre un avís per part dels Mossos d'Esquadra d'aquest desplegament d'agents de la Guàrdia Civil. Ha indicat que mai fins ara l'havien avisat d'un desplegament de la guàrdia civil fet pel qual creu que la mobilització de la benemèrita d'aquest dijous "no és habitual sinó excepcional". La dirigent considera que no és casualitat que això passi ara i ho ha vinculat directament al procés independentista de Catalunya.