L'equip de govern de la CUP de Berga s'ha proposat traslladar la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i l'arxiu històric del Berguedà dels seus actuals emplaçaments a l'edifici de l'antic convent de Sant Francesc, que roman tancat des del 2014 i del qual el consistori té cedit l'ús des del 2016 per un període 25 anys. Així ho va confirmar a Regió7 l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós.

L'objectiu del govern berguedà és contribuir a dinamitzar el barri vell a través de la ubicació a Sant Francesc de dos serveis amb molts usuaris, especialment la biblioteca, però també l'arxiu, que donarien vida a l'indret. El primer servei està ubicat des del 1995 en 4 plantes del mateix edifici que ocupa el Consell Comarcal del Berguedà, a la pl. d'Europa. Quant a l'arxiu històric comarcal, s'ubica a l'interior del pavelló de Suècia, al pla de l'Alemany, des de l'inici de la dècada passada, i és hereu de l'arxiu històric de la capital.

El govern de Berga vol portar aquesta proposta als dos organismes amb els quals té convinguts els serveis: la biblioteca, amb la Diputació de Barcelona, ens que paga una part del personal; i l'arxiu, amb la Generalitat, que també paga una part dels treballadors. L'alcaldessa va explicar que d'aquesta manera aquests serveis culturals disposarien d'un nou espai adequat a les seves necessitats actuals, i la seva nova ubicació serviria alhora per dinamitzar el barri vell.

Aquesta és una proposta que el govern de la CUP traslladarà a la comissió d'equipaments municipals, integrada per representants de tots els grups. Aquesta comissió treballa per analitzar i plantejar opcions per donar usos a diferents equipaments municipals de la ciutat, entre els quals, el de Sant Francesc. Una de les condicions de la cessió de l'edifici de Sant Francesc a l'Ajuntament establertes pels franciscans al seu dia era que l'edifici es destinés a activitats de caire social i cultural. La biblioteca i l'arxiu hi encaixarien. Recentment, membres de la comissió han visitat les instal·lacions de Sant Francesc per veure com són els espais de què es disposaria. Hi ha quatre plantes que ocupen 3.500 metres quadrats. La primera ja té un ús definit: entre el 2017 i el 2018 acollirà una exposició antològica de l'artista Joan Ferrer. Aquest espai quedarà com a sala d'exposicions permanent de Berga un cop s'acabi la mostra.

L'alcaldessa de Berga va explicar a aquest diari que ubicar la biblioteca i l'arxiu a Sant Francesc faria que aquesta zona del nucli històric esdevingués «un pol cultural de la ciutat de Berga». I és que a tocar mateix d'aquest immoble hi ha l'Escola Municipal de Música, amb prop de 700 alumnes, en un edifici que també acull el Conservatori de Música dels Pirineus. A més, l'edifici annex és el Teatre Municipal. «Podem fer que un focus cultural tan important com Sant Francesc repercutís directament en la dinamització del centre del barri vell de Berga». Montse Venturós va dir que aquesta qüestió es tractarà «de forma conjunta» a la comissió d'equipaments municipals. I va fer palesa la predisposició de l'àrea de cultura de la Diputació per ajudar el consistori a dissenyar com han de ser els nous espais de Sant Francesc.

El Consell vol la biblioteca

L'operació de Sant Francesc podria anar lligada a una altra sobre la qual el govern de Berga ha mantingut converses amb el del Consell Comarcal. Aquest ens està interessat a comprar els quatre pisos que actualment ocupa la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, segons va confirmar a Regió7 el president comarcal, David Font.

Fa anys que el Consell necessita més espai. De moment ha anat passant traient serveis de la seva seu. El març del 2016, l'àrea de joventut es va traslladar a unes noves dependències. I l'arxiu també es va dur a les oficines del carrer Pere III que al seu dia havia ocupat l'ens. Tot, amb l'objectiu d'alliberar espais. Tanmateix, la necessitat d'espai s'ha accentuat, i ho farà més, perquè «el Consell està creixent al nivell dels serveis que està oferint no només als municipis, sinó també als ciutadans, i hi ha una previsió de créixer més de cara al 2018, amb més competències delegades de la Generalitat, i la manca d'espai es farà més evident», segons David Font.

Tot i que s'havia apuntat la possibilitat que la seu del Consell pogués traslladar-se a l'edifici de Sant Francesc, el president berguedà creu que aquesta no és una bona opció. I aposta per «créixer en vertical, adquirir l'immoble de l'Ajuntament de Berga que ara ocupa la biblioteca», quatre plantes situades a sota de les dues on té la seu l'ens comarcal.

Aquest operació també inclouria traslladar-hi l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. El Consell ha taxat els 1.230 metres quadrats de les quatre plantes que ocupa la biblioteca en 711.800 euros, segons va explicar David Font. Aquest espai s'afegiria als 700 metres quadrats que ara ocupa l'ens. David Font preveu iniciar les negociacions amb el govern de Berga aquest mateix setembre.