Nou pas per treure al Berguedà dels darrers llocs del rànquing de reciclatge de Catalunya. Berga ha iniciat aquest dijous la recollida de matèria orgànica porta a porta de grans productors com botigues de queviures, supermercats i restaurants o hotels. L'objectiu del Consell Comarcal del Berguedà, ens responsable de la recollida, és passar dels 12.000 quilos de brossa orgànica que es recullen actualment cada setmana a la capital a recollir-ne 18.000 segons ha explicat el regidor de Medi Ambient Francesc Xavier Francàs.

El servei el presten dos camions (un de gran i un altre de més petit que podrà accedir als carrers més estrets del barri vell) que cada dia de dilluns a dissabte recolliran la matèria orgànica que els grans productors hagin tret a la portada dels seus establiments dins del corresponent contenidor diàriament. La recollida s'iniciarà a les 4 de la tarda i es preveu que a les 8 estigui enllestida segons ha explicat Francàs.

El camió que fa la recollida està dotat d'un ordinador a través del qual «es recullen les incidències per saber si al bujol hi matèria orgànica». Cada contenidor duu el nom de l'establiment i a més, un xip que n'identifica l'usuari. Francàs ha destacat la necessitat que en aquests contenidors s'hi llanci únicament matèria orgànica. Ha advertit que si detecten que això no passa demanaran als establiments que no complexin que ho facin i se'ls reforçarà la informació.

A Berga hi ha 130 establiments grans productors de matèria orgànica . Els responsables del Consell Comarcal s'hi han reunit abans de la posada en marxa del nou sistema porta per porta. El conseller Francàs ha explicat que l'horari de recollida «s'ha intentat adaptar a les necessitats dels comerciants i restaurants».

Pel que fa a la recollida de brossa orgànica dels veïns es continuarà fent normalment com fins ara tres dies a la setmana. I es preveu que en aquest cas es pugui aplicar el porta a porta a partir de la Setmana Santa de l'any que ve, ha informat Francàs.

Si no sorgeixen imprevistos el sistema de recollida d'orgànica porta a porta als grans productors s'aplicarà també aquest mes a Gironella i es farà tres dies a la setmana.

Porta a porta a l'alt Berguedà

Quatre municipis de l'alt Berguedà aplicaran el sistema de recollida porta a porta a principis del 2018 ha explicat el conseller de Medi Ambient. Es tracta de Bagà

Xavier Francàs ha informat que ja ha començat el treball de camp en aquests municipis per tal d'explicar als usuaris com funcionarà aquest nou sistema.