?La Fira de la Puríssima de Gironella és una celebració coneguda arreu del Berguedà per la cocció i el repartiment de blat de moro des de ja fa 28 anys. Aquest és un fet que «El Berguedà a taula» ha preservat enguany i ha preparat un sopar degustació que va relacionar aquest producte amb altres de proximitat, i va acabar creant uns plats que no van deixar indiferent a ningú. Amb la celebració del sopar dissabte, Gironella va donar per inaugurada la Fira de la Puríssima d'enguany.

«La idea inicial era preservar la identitat original del sopar», reconeixia Eduard Finestres, responsable de la part gastronòmica del Victòria-Konvent, en els moments previs al tret de sortida del sopar. A més a més, el principal objectiu d'enguany ha estat obrir el sopar a tot el públic, ja que anteriorment es feia en petit comitè a l'Església Vella de Gironella.

El sopar, presentat com un viatge gastronòmic, que va començar amb un discurs coral de Maria Àngels Sallés, regidora de Promoció Econòmica; David Font, alcalde de la vila, i Carme Padrós, representant de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, va reunir un centenar de persones al Local del Blat. Al llarg de tot l'acte es va seguir un format expositiu: el mateix Finestres explicava els plats i, posteriorment, els assistents els podien degustar després d'entregar el tiquet corresponent. I sense més preàmbuls, el viatge gastronòmic va començar. El primer plat que els assistents van tastar va ser un humus de moreus amb un acompanyament amb farina de blat. Tot seguit, els cuiners van treure el segon plat dels sis que es van poder tastar. Van ser uns bunyols de col, pollastre i mel. El tercer platet va ser un shabu-shabu japonès de blat de moro i pèsol negre amb vedella crua, i el quart, un caneló amb rostit de pollastre, porc i vedella. Servits els quatre plats salats, els assistents van poder-ne degustar dos de dolços: una bola de xocolata amarga amb una coberta de blat de moro cruixent i un borratxo de Patum. A més, els comensals tenien tres tiquets de beguda per gastar-los amb vi blanc, vi negre o cava.

Un cop finalitzat el sopar, Eduard Finestres va donar les gràcies a tots els assistents i els va convidar a quedar-se a gaudir d'una vetllada musical. A més, tots els comensals van rebre un exemplar d'un calendari gastronòmic elaborat per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i un saquet de blat de moro amb una recepta per poder-lo cuinar a casa.