L´Atlètic Gironella recupera la quina que es feia per la Puríssima i que es va deixar de fer el 2013. Quatre anys després, el club de futbol ha tornat a apostar per aquest joc, que és l´antecessor del bingo i que amaga una autèntica funció social, ja que es juga per les festes nadalenques en companyia de familiars, amics, coneguts... o de tot un poble. «La quina fa poble. A Gironella era un acte molt concorregut, tenia una gran participació», comenta Ferran Prat, coordinador del futbol base de l´Atlètic Gironella.

«Organitzar una quina porta molta feina i dedicació i per això es va deixar de fer. Però ara ens hem vist capaços de recuperar-la i potenciar-la», explica. En aquest sentit, divendres just abans de la quina es presentaran els equips del futbol base de l´Atlètic Gironella, «amb fotografies, vídeos i sortida dels jugadors». A les 5, presentació dels equips, i a les 6, quina, al Local del Blat de Gironella. «Molts jugadors i familiars ja es quedaran a jugar, i segur que també vindrà molta més gent a participar a la quina». La capacitat del local és de 500 persones, «i si s´omplís, seria tot un èxit», diu Prat. I un bona font d´ingressos per al club. Per això aquests dies estan fent campanya de promoció de la quina, «i animem a tothom a assistir-hi». Els premis «són molts sucosos», amb més de 200 regals per repartir entre els guanyadors.

Per participar a la quina cal pagar entrada i hi ha tres sistemes per adquirir-la. Anticipada val 12 euros i es pot comprar en diferents comerços de Gironella i al club. El mateix dia al Local del Blat costarà 15 euros. I tindrà un preu de 8 euros per als jugadors del futbol base de l´Atlètic Gironella.

Pagant l´entrada els jugadors tenen un cartró per jugar les 16 línies i les 4 quines que es faran. Funciona com un bingo, s´han de marcar els números que anirà cantant el lloro (Xavi Prat). Si es completa un fila, es canta línia, i si es completa, tot el cartró, quina. Els jugadors afortunats tindran premi, «regals gentilesa d´establiments de Gironella i d´altres localitats del Berguedà. Hi han col·laborat bars, restaurants, moda, fleques, perruqueries, fisioterapeutes... Hem augmentat el nombre i la qualitat.