e ben segur, el 6 de desembre s’ha convertit en el dia que més gent juga plegada a la capital del Berguedà. Dimecres vinent la zona del passeig de la Indústria tornarà a convertir-se, un cop més, en el punt de trobada de la Fira del Joc de Berga i de Nadal, que organitza la Cia de Jocs l’Anònima i l’Ajuntament de Berga.

El certamen arriba a la cinquena edició plenament consolidat. Així ho creu l’alma mater de la fira, Òscar Garcia, que assegura que des de la primera edició no ha parat de créixer i és més coneguda. «La gent ja ens té al calendari de fires del joc del territori», diu Garcia satisfet. En els darrers anys, el nombre de mostres relacionades amb el món del joc no ha parat de créixer i això considera que és «molt positiu».

La Cia de Jocs l’Anònima organitza i col·labora en diverses fires i activitats de referència que serveixen per promocionar el joc arreu del país, però la de Berga, confessa Garcia, «és la que més m’estimo pel fet de ser la de casa meva», destaca. La mostra d’enguany presentarà la mateixa estructura que en edicions anteriors amb tres espais diferenciats: la zona de jocs, amb propostes per a tots els públics i amb algunes novetats; la zona de parades d’articles i productes nadalencs i d’artesania; i la zona dedicada a les botigues del sector del joc. «La mostra no pot créixer més, perquè l’espai és el que és», explica Garcia, «però sí que intentem que cada any hi hagi jocs nous», assegura. Entre les novetats d’enguany hi haurà la presència de la Federació Internacional de Scrabble en català, que proposarà un petit campionat del reconegut joc de lletres; també serà a la mostra l’editorial Guerra de Mitos i un espai per a les bitlles captives, «que crec que agradaran molt», ha dit. A més a més, el carrer paral·lel del passeig estarà tancat al trànsit i en aquesta zona s’instal·laran alguns jocs perquè els visitants se’ls trobin pel camí.

Pel que fa a la resta de jocs, Garcia ha explicat que hi haurà propostes per a tothom: jocs de taula, espais infantils, jocs d’habilitat i jocs tradicionals. «Volem que tothom trobi el seu forat i que sigui un espai per a tota la família», recorda. «Ho dic cada any, però la nostra filosofia és la interacció entre diferents generacions. No ens cansarem de repetir que tothom pot jugar, i que el joc no és únicament per a nens», afirma. De cara a properes edicions, l’organització es planteja créixer amb la programació d’activitats paral·leles.

De moment, es mostren satisfets per haver aconseguit que els berguedans juguin més. «Notem que hi ha molt més interès pel joc que fa uns quants anys i que hi ha ganes de descobrir noves propostes», remarca, «i només puc mostrar el meu agraïment a tothom qui ho ha fet possible». La bona participació a la Fira del Joc i la resta d’activitats que organitzen al llarg de l’any és un clar exemple que el joc enganxa.