Berga es prepara per transformar-se de dalt a baix durant la setmana del 8 al 14 de febrer, o si més no, així ho espera l'ajuntament i les entitats encarregades d'organitzar el Carnestoltes a la ciutat, enguany amb el lema Berga Transforma't! El compte enrere ja ha començat i aquest dilluns s'han presentat les principals novetats d'una de les celebracions més sonades que es viuen a la capital del Berguedà com és la recuperació del dijous gras, modificacions a la rua, millores al sopar popular i la incorporació de nous actes. Consulta aquí el programa d'actes complet.

La festa de la disbauxa arriba a Berga amb bona part dels actes consolidats dels darrers anys, tot i que amb alguns retocs, i també amb canvis amb l'objectiu de millorar les propostes impulsades per la regidoria de Festes i les entitats en les edicions passades. Una de les principals novetats és la recuperació del Dijous llarder, que s'havia perdut a la ciutat, gràcies a la implicació de l'associació de Veïns de la Pietat. El berenar costarà 3 euros i estarà amenitzat per La Berguedana de Folklore Total. De fet, aquesta celebració, juntament amb l'esmorzar del carnestoltes escolar que canvia de divendres a dijous, serà l'activitat que donarà el tret de sortida a sis dies de festa. Divendres a la tarda hi haurà ball de carnaval al casal cívic i una master class de zumba al pavelló vell.

Rua de dissabte del Carnaval de Berga 2018

Les novetats també arriben dissabte, amb la rua, que enguany s'iniciarà al carrer del Roser, a l'alçada de l'antic Cal Tonillo, i no a la carretera de Solsona com era habitual. A més, l'organització ha decidit canviar la localització del jurat, que serà a la ronda Moreta, a l'alçada de Cal Calderer, amb la voluntat de dinamitzar aquest tram de la rua que quedava "més deslluït" i on pràcticament no hi havia públic.

"Creiem que amb aquesta aposta de situar-hi el jurat i també amb una millora de la il·luminació en aquest carrer, farem que hi hagi més ambient i que la gent s'hi acosti per reforçar aquest tram final de la rua", ha assegurat la regidora de Festes, Mònica Garcia. Les inscripcions per participar a la rua ja es poden fer a través del web de l'Ajuntament de Berga.

Sopar popular

Els canvis també arriben a la finalització de la cercavila de disfresses. Primer, amb la festa del confeti a la carpa del Vall, lloc d'arribada de les comparses. Aquesta activitat se celebrava dissabte al matí, després de l'arribada de la Reina Carnestoltes -enguany la Reina Crisàlide- i de les activitats de les entitats pels infants que també es mantenen, però segons Garcia "s'ha decidit traslladar-la al vespre perquè hi hagi alguna proposta infantil pels grups de nens que ocupen els primers llocs a la rua", ha avançat. A continuació, tindrà lloc el sopar popular, que es va incorporar al programa l'any passat, que arriba amb alguns canvis. "Vam rebre algunes propostes de millora, i enguany s'ha pensat un menú més complet perquè la gent pugui entaular-se una estona abans d'iniciar el ball", ha dit. La macarronada, que és com s'ha batejat l'àpat, també a la carpa del Vall, constarà de macarrons a la bolonyesa, botifarra amb guarnició i una copa de xocolata i avellana, i estarà elaborat per La Carmanyola i Sherbet. Els tiquets es poden comprar al preu de 10 euros de manera anticipada fins el dijous 8 de febrer al preu de 10 euros a Cal Negre, La Caramanyola i l'Oficina de Turisme, i si es vol, es pot comprar juntament amb el tiquet del Dijous llarder. El pack costarà 12 euros. També hi haurà una opció apta per a celíacs.

Ball dels cornuts, un dels actes destacats del carnaval

El ball dels Cornuts, organitzat per la Bauma dels Encantats, manté el format de l'any passat amb els DJ's T&T i Nanfu & Salasxic. La festa s'allargarà fins a 2/4 de 4 de la matinada. La tècnica de Joventut de l'Ajuntament de Berga, Janina Vilana, ha explicat que dins de la campanya iniciada l'any passat Vull la nit! per promoure que les festes nocturnes siguin lliures de sexisme i violència, es potenciarà la comunicació a través de les xarxes i els cartells de la festa, i a més, s'instal·larà un espai informatiu a la mateixa zona del ball dels Cornuts per promoure aquests valors. També hi haurà una barra on es serviran còctels sense alcohol, amb l'objectiu de vetllar pel consum responsable.

Al ball d'enguany s'ha recuperat el concurs de disfresses individuals i de grups petits, un fet que ha suposat l'augment de la dotació econòmica que es destina als premis, entre les distincions a les millors carrosses i grups d'animació i les millors disfresses del ball.

Les activitats continuaran diumenge, al matí, amb la tradicional Guerra de la Farina; i a la tarda, amb el Carnestoltes Infantil al pavelló vell i culminaran dimecres, amb l'enterrament de la Reina Crisàlide, que anirà a càrrec de l'Agrupació Teatral La Farsa. A partir de les 6 de la tarda s'iniciarà la vetlla de la sardina i a les 7 continuarà amb la processó de ploraners i ploraneres fins a la plaça del Forn on el Notari de Madrona farà la lectura del testament. La festa acabarà amb la sardinada popular i gratuïta a càrrec de la Penya Boletaire de Berga. Enguany els premis del concurs de carrosses i de disfresses individuals, també com a novetat, es lliuraran dimecres de Cendra a la mateixa plaça del Forn tot i que el veredicte es farà públic durant el ball de dissabte a la nit.

La imatge del Carnaval d'enguany, una fusió entre una papallona i una sardina, ha estat dissenyada pel berguedà Josep Culell, i els cartells han estat personalitzats pels usuaris del Taller Coloma, que els han decorat i pintat.

La regidora de Festes, Mònica Garcia, ha valorat molt positivament la implicació de les entitats per "fer créixer" el Carnaval. "El plantejament de la regidoria és justament aquest, treballar conjuntament amb el teixit associatiu per fer més atractiva la festa i aportar-hi les millores que estiguin al nostre abast per poder continuar creixent", ha afegit. Enguany col·laboren amb la festa el Taller Coloma, l'Associació de Veïns de la Pietat, la Berguedana de Folk Total, La Farsa, La Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire de Berga, l'Escola Municipal de Música de Berga i Alter Sport Gim,