El Departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Berguedà, ha posat en marxa aquest dijous els nous serveis de transport a la demanda al nuclis de població del baix Berguedà que fins ara no en disposaven. D´aquesta manera s´estén al sud de la comarca aquest model que ja funciona en diferents municipis de la part nord del Berguedà.

El sistema de transport a la demanda del Berguedà funciona a 19 nuclis de 13 municipis: Gósol, Saldes, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Gisclareny, la Nou de Berguedà, Fígols, Cercs, Castellar de n´Hug, Castell de l´Areny, Sant Jaume de Frontanyà, Capolat i Castellar de Riu. Dona cobertura a una població de 1.982 habitants. I en aquesta nova ampliació, s'estén i cobreix set rutes més:

Santa Maria de Merlès - Puig-reig

L´Espunyola - Montclar (cruïlla) - Casserres - Puig-reig

Serrateix - Viver - Puig-reig

Serrateix - Viver - Navàs

Montclar (poble) - Montclar (cruïlla) - Casserres - Gironella

Montmajor - l´Espunyola - Avià - Berga

La Quar - Sagàs - Gironella

Segons han explicat fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, el servei funciona prèvia trucada telefònica o comunicació per whatsApp i permet el transport de la persona interessada, ja sigui a la capital comarcal o al seu municipi de referència o a les parades de les línies de servei regular de bus que enllacen amb Berga, Manresa i Barcelona.

El transport a la demanda té un recorregut i uns horaris prefixats i s´ofereix de dilluns a divendres feiners. Els usuaris han de demanar el servei ­-que es fa en taxi- abans de les 5 de la tarda del dia anterior laborable. Aquest sistema dóna servei als municipis més petits i és molt més sostenible que mantenir moltes línies de bus amb baixes ocupacions. Aquest transport a la demanda garanteix l´accés a la capital comarcal i als centres sanitaris i assistencials de les persones que viuen en nuclis de població de baixa densitat.