L'assemblea local d'ERC de la Pobla de Lillet ha enviat un document a l'executiva del partit en el qual mostren la seva "profunda disconformitat" a la proposta d'acord entre els republicans i JxCat per investir Jordi Sánchez com a "president autonòmic". Critiquen la "continua acceptació de la Constitució espanyola i els abusos de l'estat espanyol". En el text, avançat per El Món i al que ha tingut accés l'ACN, lamenten "la manca de diàleg entre les bases i la direcció" i asseguren que "la militància estem molt allunyats d'aquest nou full de ruta marcat". Consideren que es tracta d'un "retrocés inadmissible" que s'allunya de la voluntat expressada en l'1-O i el 21-D, pel que exigeixen a la direcció que "posi fil a l'agulla" i tingui en compte a la militància. Segons ha justificat el president de l'assemblea local d'ERC, Xavier Serra, a l'ACN, "és un toc d'alerta amb el que volem evitar els enfrontaments". Serra també ha enviat una carta a nivell personal a Oriol Junqueras.

El document va ser aprovat, diumenge passat, en una assemblea extraordinària de l'assemblea local d'ERC. Expressa, segons ha sintetitzat Serra, "que estem disconformes cap a on està tirant ERC i creiem que no és el que vol el ciutadà després de l'1 d'octubre i el 21 de desembre". En aquest sentit, fent referència a l'acord amb JxCat, el text assenyala que "ningú va votar tornar enrere, si no que vam votar implementar la República catalana". I és que consideren que a la proposta d'acord "hi ha reflectits molts punts que haurien d'estar enllestits ja, per això, vam esperar els 18 mesos famosos per iniciar les estructures d'Estat".

En el document, la secció lamenta que amb Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cruixart a la presó i Carles Puigdemont, consellers i diputats "a l'exili" es vulgui "tornar a un govern autonomista sota l'espasa de Damocles d'un estat dictatorial que no ens deixarà, ni tan sols, actuar com una comunitat autònoma normal?". Afegeixen que són conscients de les dificultats del moment, però demanen que "mitjançant assemblees comarcals o territorials, es marqui el full de ruta real que creiem sincerament que no és el que ha emprès la direcció del nostre partit". "La nostra intenció no és una altra que ajuntar direcció i base d'ERC per tal que tots remem cap al mateix costat i així evitar trencadisses", justifiquen.

Carta de Serra a Junqueres

El president de l'assemblea local d'ERC també ha volgut enviar, a nivell personal, una carta a Oriol Junqueras en la que lamenta que "entre la direcció i les bases d'ERC s'està fent una escletxa perillosa", provocada, afegeix en la missiva, per "aquesta passa enrere i la contínua acceptació de les retallades i vexacions incomptables de l'estat espanyol". Per aquesta raó, també a través de la carta a Junqueras, demana "que es posin en marxa els mecanismes democràtics que té el partit per aproximar posicions, explicar el que calgui o canviar el rumb".