Berga va ser escenari ahir a la nit d'un esdeveniment tràgic. La Policia Local i els Mossos van detenir entrada la nit un veí de 37 anys de la ciutat acusat d'haver matat a ganivetades la seva mare, de 56 anys d'edat. La víctima era la presidenta d'Asfam Berga i directora del Grup Horitzó, Manela Quesada Soto, segons van confirmar ahir a la nit fonts policials a aquest diari. L'home va ser detingut per un delicte d'homicidi dolós.

Els fets van tenir lloc al domicili de l'acusat, situat al carrer de la Pietat de Berga. L'acusat resideix en solitari en aquest habitatge, de forma que, en el moment del crim, la seva mare hi era de visita. Segons les mateixes fonts, cap a les 10 de la nit, el presumpte homicida es va presentar a la Policia Local confessant els fets. El noi fa un quant temps que estava ingressat en un centre per un trastorn de salut mental, però aquest cap de setmana els veïns l'havien vist de nou al seu pis, cosa que els va permetre saber que ja no estava ingressat.

Fins a l'indret s'hi van desplaçar la Policia Local i els Mossos, que va constatar la mort de la víctima per ferides d'arma blanca, i van detenir el jove com a presumpte autor dels fets. El detingut va ser traslladat a les dependències dels Mossos d'Esquadra, que també van acudir al domicili i que es van fer càrrec de la investigació. Al lloc dels fets també hi va acudir personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

La víctima és una persona àmpliament coneguda i apreciada a Berga per la seva tasca al capdavant d'entitats de caire social. El Grup Horitzó, que precisament ara fa un any va celebrar el seu 35è aniversari, es dedica a facilitar la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental, mentre que Asfam proporciona orientació i acompanyament als seus familiars. Com a impulsora d'aquestes entitats, va estar implicada en innombrables iniciatives berguedanes, la qual cosa la va fer una persona molt coneguda i apreciada a tota la comarca.

Tres dies de dol oficial a Berga

En un comunicat conjunt, el consistori de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà han volgut expressar la seva consternació per la mort de Manela Quesada. Les dues institucions lamenten profundament la mort de la veïna berguedana i volen mostrar el seu condol a la família i amics en aquests moments tan difícils, posant-se a la seva disposició per a tot allò que pugui ser necessari.

La Manela Quesada Soto, detalla el comunicat, «ha estat una persona estretament vinculada al teixit associatiu berguedà a través de la seva dedicació i important tasca al capdavant d´entitats de caire social com ASFAM Berga i Grup Horitzó, de les quals n´ha estat la presidenta i la directora, respectivament. Quesada també ha estat vinculada al comerç local després d´haver regentat una parada d´alimentació al Mercat Municipal de Berga durant molts anys».

L´Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà han decretat tres dies de dol oficial, des de diumenge fins dimarts, que comportarà la suspensió dels actes institucionals de caràcter festiu, així com la col·locació d´un crespó negre a les banderes que onejaran a mitja asta en senyal de dol i de respecte.

L´Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà també realitzaran una aturada institucional d´un minut de silenci en record de Manela Quedasa Soto. L´acte es farà aquest dilluns, 19 de març, a la 1 del migdia davant de les seus dels dos organismes. La convocatòria es fa extensiva a totes les persones que vulguin expressar el seu condol per a fer-ho davant dels edificis dels seus llocs de treball.

La família demana respecte davant d´aquesta situació i de la seva decisió de no fer declaracions davant dels mitjans de comunicació. Per últim, es demana que no es facin especulacions respecte el cas.

Ahir, a última hora de la nit, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, ja va escriure un tuit mostrant-se "consternat" pels fets i definint la víctima com una persona "vital, lluitadora i sempre positiva davant la vida".