Aquest proper divendres és el Dia Mundial de l'Activitat Física i, per aquest motiu, els equips d'atenció primària del Berguedà, de l'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central, han organitzat diverses activitats per promoure l'exercici entre la ciutadania.

  • A l'Alt Berguedà, el dia 6 d'abril es posaran taules als consultoris amb recomanacions i informacions sobre el programa PAFES. A La Pobla de Lillet es farà una caminada el dia 19 abril, a les 10 h.
  • A Berga es farà una caminada, el divendres 6 d'abril, amb l'eslògan "Dona, activa't". Sortirà a les 11 h de l'aparcament de l'antic Menfis de Berga. Cal fer la inscripció prèvia al taulell de l'entrada del CAP Berguedà.
  • També, en el marc de les caminades 'Dona, activa't', hi haurà una sortida a Borredà el dia 12 d'abril, a les 10 h, i una a Sant Jordi, el dia 13 d'abril, a les 10 h.
  • Els EAP del Baix Berguedà també han programat diverses accions: a Puig-reig, durant tota la setmana, s'exposa al CAP un cartell informatiu sobre el benefici de l'activitat física, i el divendres 6 d'abril a les 14 h, al CAP, hi haurà una sessió de ioga per als professionals.
  • A Gironella, el dimecres 4 d'abril, a les 11 h, al Parc Urbà saludable de Gironella (entre el CAP i La Llar) es farà una sessió pràctica sobre com utilitzar els aparells del circuit. El dijous 5 d'abril, a les 8 h, a l'IES Pere Fontdevila de Gironella es farà una caminada conjunta dels alumnes i professors de l'Institut. Ruta pels voltants del municipi, amb dos controls on se'ls ensenyarà a mesurar-se el pols i se'ls informarà
  • sobre la importància de la hidratació.
  • A Olvan, la infermera es desplaçarà a l'Escola i acompanyarà els nens en una classe de gimnàstica i, a Cal Rosal s'ha organitzat, juntament amb l'Ajuntament, una classe de zumba al carrer.
  • A Gironella, Olvan, Casserres i Puig-reig s'ha contactat amb les escoles, per tal que durant la setmana del 3 al 6 d'abril els nens i nenes es desplacin a l'escola sobre rodes o sense que els acompanyin en cotxe (poden utilitzar patins, patinet, bicicleta, anar-hi caminant?)

La reducció de l'activitat física contribueix a l'aparició de malalties cròniques: malalties cardiovasculars, càncer de còlon, càncer de mama, obesitat i diabetis mellitus, entre d'altres. La pràctica d'activitat física millora l'agilitat; ajuda a prevenir el sobrepès i l'obesitat; té un efecte antidepressiu i relaxant; augmenta l'esperança i la qualitat de vida, i ajuda a tenir un bon estat d'ànim, dormir bé, fer bones digestions, mantenir un hàbit intestinal regular, evitar els dolors musculars i articulars, tolerar millor el fred i la calor, millorar l'activitat sexual i a deixar el tabac, l'alcohol i les drogues.