L'Ajuntament de Berga va aprovar, dijous, una moció per reclamar la llibertat dels presos polítics i garantir el retorn dels consellers i polítics exiliats. El text va ser presentat conjuntament pels grups del PDeCAT, ICV, ERC i la CUP, que van votar a favor de la proposta. El PSC, en canvi, es va abstenir.

L'abstenció de la regidora socialista Rosalia Monroy va provocar un moment de tensió a la sessió plenària. La regidora d'ERC, Ermínia Altarriba, va assegurar que no entenia com «hi ha persones que són aquí que no poden reconèixer aquesta injustícia», fent referència a la regidora Monroy i a la situació que està vivint Catalunya d'ençà el referèndum de l'1 d'octubre. Altarriba va afegir que tampoc entenia que la socialista no se solidaritzi en el minut de silenci que es fa a l'inici de cada sessió plenària per denunciar la repressió de l'Estat cap a Catalunya i els seus representants polítics.

La regidora del PSC va lamentar l'atac d'Altarriba i va recordar que «mai he dit res en aquest ple que pugui ofendre. Sempre he estat molt respectuosa i no entenc ara aquest atac personal com si no tingués l'opció de pensar lliurement. Trobo que està fora de lloc».

El text també va servir per denunciar la persecució de la lliure expressió, dels drets polítics i del dret a decidir dels catalans i dels seus representants institucionals, així com la denúncia de la manca de separació de poders a l'Estat espanyol i la coacció dels mitjans de comunicació per part de l'Estat. La moció demanava també la intervenció dels estaments europeus per tal de resoldre la problemàtica.