Berga retrà homenatge a Josep Maria Badia Sobrevias, l'alcalde republicà que va ser afusellat el 1939, a les acaballes de la Guerra Civil. Esquerra Republicana de Catalunya a Berga ha organitzat pel proper dijous 19 d'abril, coincidint amb l'aniversari del seu afusellament, un acte de reconeixement i memòria històrica sobre la seva figura.

L'acte, amb el títol Josep Maria Badia i Sobrevias, l'alcalde de Berga afusellat per Franco, serà a les 7 de la tarda a la sala casino del Teatre Municipal de la ciutat i comptarà amb la la intervenció de l'historiador Pep Cruanyes i l'impulsor del banc de l'ADN, Roger Heredia amb l'objectiu de recuperar la figura de l'alcalde.. També s'ha confirmat la presència a l'acte de l'ex conseller de Justícia, Carles Mundó.

Fonts d'ERC creuen que «es tracta d'una història que part de la ciutadania desconeix i d'una fgura a la qual encara no s'han fet els reconeixements necessaris». A més, volen que l'acte «s'allunyi al màxim d'un acte de partit i passi a ser un acte d'interès general per a tota la ciutadania berguedana.»

Durant la sessió es projectarà un documental fet per l'ocasió, d'una durada de 12 minuts, que ha estat dirigit pel berguedà Carles Seuba i elaborat per la productora Finafilms. Conduirà l'acte la periodista Sílvia Culell.

Afusellat als 45 anys

Josep Maria Badia era advocat, estava casat i tenia un fill. Va ser alcalde de Berga d'ERC del 1931 al 1934. Les principals acusacions que li atribueix el franquisme són «autor moral dels esdeveniments locals contra el dret de gents i l'Església i les Germanes de la Caritat. Durant 13 mesos va actuar de notari. Per la cultura tenia prestigi davant les masses. Propagandista marxista. Primer alcalde d'ERC». Sobrevias va ser detingut el 2 de març del 1939 i després d'un consell de guerra sumaríssim d'urgència van dictar pena de mort. Va ser afusellat al Camp de la Bóta de Barcelona amb 45 anys.