L'associació Civitas Cultura gestionarà el servei de visites guiades als espais patrimonials del Berguedà des d'aquest abril. L'entitat ha estat la guanyadora del concurs per a la contractació de la gestió i la dinamització cultural de set atractius turístics del patrimoni berguedà que des del 2016 es gestionen des del Consell Comarcal i no des de la Diputació de Barcelona, com s'havia fet antigament. En els darrers anys ha estat Dinamització del Patrimoni qui ha prestat el servei, empresa que no s'ha presentat al darrer concurs.

Les empreses presentades han estat Pedratour SL i Civitas Cultura i ha estat aquesta darrera qui ha obtingut més puntuació en el procés de valoració tècnica i econòmica. L'entitat serà l'encarregada d'assumir, des d'aquest mes d'abril fins al 31 de desembre del 2019, la gestió i dinamització cultural de la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou (Gironella), de les esglésies de Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Vicenç d'Obiols (Avià), Sant Vicenç de Rus (Castellar de n'Hug) i Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), del monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i de la mina de petroli de Riutort, també al terme de Guardiola, que enguany s'afegeix a l'oferta de recursos turístics que gestiona el Consell Comarcal a través d'un concurs públic.

Tal com ja va explicar aquest diari, si el gener del 2016 la Diputació es va comprometre a pagar 79.000 euros anuals per la prestació del servei fins a final del 2017, el nou conveni rebaixa aquesta quantitat fins als 65.000 euros anuals. Una altra de les novetats és que s'estableixen uns incentius perquè la concessionària promogui els recursos i busqui nous visitants. Així, fins a les 5.000 entrades venudes, el concessionari rebrà el 80% dels ingressos de les entrades i el Consell, el 20%. Fins a les 7.500 entrades venudes l'adjudicatari rebrà el 90% dels ingressos de les entrades (i el 10% el Consell), que serà el 100% a partir de les 7.501 entrades. El concurs també regula que els ajuntaments puguin programar activitats als recursos esmentats sense coincidir amb les visites guiades, avisant amb antelació.

El president de Civitas Cultura, Toni Puig, va explicar ahir a Reguó7 que el proper 24 d'abril es donaran a conèixer les primeres activitats de dinamització cultural que tindran lloc als recursos turístics. Civitas Cultura ha gestionat durant el darrer any, a través d'un conveni, l'activitat cultural al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. «Estem molt contents d'haver guanyat el concurs i tenim molta il·lusió per desenvolupar el nostre projecte als espais patrimonials del Berguedà». En aquest sentit, Puig va avançar que tenen «una proposta més enllà de les visites guiades com la programació d'exposicions «Creiem que el patrimoni del Berguedà té molt potencial i el volem continuar impulsant», va afegir.