Després de vuit anys punxant la música en pràcticament tots els pobles del Berguedà i de recórrer bona part de les discoteques de la Catalunya Central i de destins turístics a la plaja i el Pirineu, el DJ gironellenc Marc Sebastián, conegut com DJ Weah, es llança a la publicació de temes propis. El jove discjòquei es troba en una fase clau del seu possible futur professional. A punt de signar contractes amb discoteques com a DJ resident, Sebastián repassa les seves sensacions.

Acaba de publicar «Hold on», el seu primer tema propi, quin tipus de cançó és?

És un tema deep house molt comercial, la veritat és que és un tema molt pensat perquè pugui sonar en ràdios. Ha estat fet per a això. Es tracta d'una composició electrònica que parteix d'una melodia i l'ajuda del cantant canadenc Bodhi Jones, que hi posa tota l'ànima amb la veu i acaba de donar-hi l'essència.

És una melodia coneguda?

No, és una cançó nova, feta a partir de zero.

Com ha aconseguit la col·laboració amb Jones ?

Un amic DJ me'l va aconsellar. M'hi vaig posar en contacte, li va agradar el meu treball i ens vam entendre. El resultat va ser espectacular. És un cantant que és molt actiu, aquest any ha tret molts temes.

On es pot escoltar?

De moment en plataformes com Spotify, YouTube i iTunes. També tinc la previsió de poder fer, de cara als mesos de juny i juliol, un videoclip.

Fins ara ha fet de DJ, no ha compost.

Sí, fa vuit anys que faig de DJ al Berguedà, el Bages, Osona, la Cerdanya, inclús l'estiu passat vaig punxar diverses vegades a la discoteca Pachà la Pineda. Ara, per a l'estiu que ve estic tancant els tractes per fer de resident en discoteques importants. No les puc dir perquè no està tot tancat però tinc projectes bons. Espero poder fer-ho.

Vaja, està en un moment de salt endavant.

Crec que sí, el fet de poder fer la meva música ajuda a avançar. Cada vegada hi ha més DJ i al final, si no tens un punt de diferent dels altres, o tens un directe molt espectacular o un gran xou...

Com es pot diferenciar un DJ d'un altre, a partir d'un estil propi?

A veure, tu pots arribar al públic a través de mil músiques, però el més important per a un DJ és tenir una bona psicologia. Si tens una bona psicologia de pista, tant és la música, pots fer ballar a tothom. La veritat és que, si tens una bona psicologia de pista, pots fer ballar tothom,

Què vol dir tenir psicologia de pista?

A part de tenir experiència i cultura musical, és saber què t'està aportant el moment i veure com reacciona la gent. Posant una sola cançó has de poder veure com reacciona la gent. Tenir psicologia vol dir saber què vol la gent en cada moment, què necessita.

De manera que quan el DJ arriba a la discoteca no ho té tot previst, o també ha d'anar improvisant.

És clar, has de poder anar afegint els temes que de sobte veus que necessita la gent per continuar la festa. Primer parteixes de l'edat que tens. La generació del públic et marca la música. A partir de l'edat has de saber què els pot agradar més o menys. Després has de tenir els teus hits que sempre et treuen d'una situació que necessita una mica de canya i les quatre cançons que t'ajuden a acabar d'aixecar la nit.

Fins a quin punt el DJ és autor del que està fent quan 'punxa', o tan sols és un transmissor de la música que ha fet un altre?

A l'hora de punxar no et sents músic, potser sí a l'hora de fer una mescla. Però no ets músic sinó que estàs oferint una festa. Sí que ho ets quan et tanques a l'estudi i comences a crear sons i a crear una cançó. Aquí sí que et pots començar a sentir músic.

Un DJ que es fa músic ha de tenir una base de formació clàssica o se'n pot fer davant l'ordinador?

És bo que tingui una base. Jo vaig estudiar a Barcelona. Tot i que quan hi vaig anar no sabia tocar cap instrument, vaig aprendre el bàsic de solfeig per poder fer música a l'ordinador.

Cap on creu que tirarà la seva carrera?

Espero que cap amunt, i que pugui viure de la meva música. Que pugui crear i punxar la meva música i que a la gent li agradi.

Ara per ara amb la música no s'hi guanya la vida.

No, no. Encara no. Ara treballo entre setmana en el servei tècnic d'una empresa de Berga, a Weelko. Però potser això canvia d'aquí a dos mesos perquè tinc dues o tres ofertes per a l'estiu. Tot dependrà de la cançó.

Quants anys té?

30.

De manera que si pot entrar de resident a una discoteca, s'hi posarà al 100%.

És clar, hi ha discoteques de temporada, com a Puigcerdà, que quan deixa de fer fred s'acaba, i com les de la platja. Però si pots treballar totes les temporades.

Està ben pagat fer de DJ?

Bé, la residència no està gaire ben pagada. Un DJ que es passa cinc hores punxant en una discoteca no cobrarà ni la meitat que un que tingui un nom fet i que farà un xou d'una hora i mitja. Però, és clar, s'ho haurà guanyat perquè s'haurà fet un nom i el seu xou s'ho valdrà.

Hi ha DJ que són autèntiques estrelles.

Sí, tots aquests DJ tenen un gran equip al darrere que els ho fa tot molt més fàcil. Al final, una sola persona no arriba a tot arreu.

I aquests DJ tan coneguts internacionalment, són pur màrqueting o tenen una bona psicologia de pista?

Bé, ells ho tenen molt més fàcil. Si aconsegueixes fer-te un nom i vas a punxar a una festa de 100.000 persones que t'han vingut a veure a tu, el xou els resulta molt fàcil. La gent està entregada per a tu.

El que és difícil és arribar a una discoteca on hi ha poca gent i és aviat, aixecar això deu ser difícil.

El més difícil és punxar en una discoteca on tinguis gent des de setze fins a quaranta anys. I això passa i és complicat. Has de saber punxar una mica de tot per aguantar tot el públic les dues hores que hi puguis ser.

Això és fer una festa major.

Sí, les festes majors són el planter dels DJ.

Ha fet festes majors?

Sí, sí. Ja fa molts anys que faig festes majors. Crec que al Berguedà les he fet totes.