Els equips d'emergències han trobat aquest dilluns al migdia el cos sense vida Heliodoro Muñoz, de 51 anys i veí de Gironella, desaparegut des de diumenge, arrastrat per l'aigua del Llobregat. El cadàver ha estat localitzat per una unitat subaquàtica dels Mossos d'Esquadra a la zona de Cal Bassacs, lloc on s'havien concentrat els esforços dels equips de recerca en les darreres hores.

Tot i no haver nascut al Berguedà, Muñoz, va viure a Bagà i ara a Gironella perquè li encantaven les muntanyes de la comarca i perquè hi va trobar feina. Feia poc més d´un any que vivia al poble i feia molts anys que estava vinculat a Creu Roja, on actualment hi treballava com a conductor d'ambulàncies. Persones vinculades a l'entitat social han explicat a aquest diari que havia sigut monitor d'esquí i submarinisme i darrerament deia que volia ser formador a Creu Roja. Vivia amb la seva parella i li agradava caminar i anar amb bicicleta.

Accessos al riu, tancats

L'alcalde de Gironella, David Font, es lamentava aquest migdia pel tràgic succés i donava condolences a la família i a Creu Roja, entitat social en la que treballava Muñoz. El mandatari local ha explicat que van tancar els accessos a la llera del riu divendres al matí, davant la important crescuda del cabal, i estaran tancats fins que hi hagi una reducció substancial del cabal. «Hi ha zones que queden inundades quan creix el riu i apropar-s´hi suposa un perill important per a la seguretat. Per tant demanem a la gent que faci cas a la recomanacions i prengui les màximes precaucions», afirmava.

Les zona de Cal Bassacs, a més, és especialment delicada quan creix el cabal perquè el caminet és molt a prop del nivell de l´aigua.

En els accessos al riu hi ha una senyalització fixa en què s´avisa que la llera és una zona inundable i, a més, quan l´Ajuntament rep avisos de l´ACA de crescudes i alliberaments de La Baells més importants del que és habitual es precinten els accessos. A poc més de 20 metres cúbics per segon, el pas a la llera està sempre barrat per l´Ajuntament.

El pantà de la Baells ha tancat les comportes

Les tasques de recerca de l'home s'havien reprès aquest dilluns al matí, quan els serveis d'emergències han demanat que el pantà de la Baells tanqués les comportes per poder facilitar la recerca subaquàtica al riu Llobregat, on possiblement hauria caigut el desaparegut.

Després d'una reunió entre els diferents operatius, les tasques s'han centrat aleshores en el tram que ressegueix el riu Llobregat, a banda i banda, i que va de Gironella fins Viladomiu Vell. S'han activat set dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre els quals hi havia les unitats de muntanya, subaquàtica i canina; a més de cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra, entre les quals la unitat canina, l'aquàtica i un helicòpter, que s'ha coordinat amb l'helicòpter dels Bombers treballant de manera alterna. Els treballs de recerca van iniciar ahir al migdia i es van suspendre a les 9 del vespre, quan es va fer fosc.

Els equips de recerca no havien descartat cap hipòtesi de la desaparició, tot i la que va prendre més força a mesura que avançava el dia d'ahir és que l'home hauria caigut al riu Llobregat, al seu pas per Gironella. És per això que les tasques de recerca s'han centrat al riu i a zones properes. El tancament de les comportes de la Baells, que ha fet minvar el cabal del riu, ha estat clau per a trobar el cos, sense vida, de l'home desaparegut.

Tal i com ha va explicar ahir aquest diari, l'home va sortir a passejar diumenge a primera hora del matí amb els seus dos gossos. A mig matí, un dels gossos va ser rescatat de l'aigua per un veí que passava per la zona. Va ser, precisament, el rescat de l'animal i que l'home no havia tornat al casa ni responia al mòbil, el detonant de la mobilització. Pels voltants de 2/4 de 12 es va activar la recerca.

El dispositiu va comptar durant el diumenge amb la mobilització de dos helicòpters dels Bombers, que van treballar alternant-se i que es van retirar a primera hora de la tarda, i de diverses unitats del Grup d'Actuacions Especials (GRAE), tant de la unitat de muntanya com de la subaquàtica. També quatre dotacions terrestres van donar suport al desplegament durant tot el diumenge.

Els Mossos d'Esquadra van participar activament en la recerca amb 5 patrulles, també amb especialistes subaquàtics, així com la Creu Roja, que ha mobilitzat diverses unitats, entre les quals, els seus gossos de recerca, habilitats pel rastreig dins l'aigua. El dispositiu també ha comptat amb membres de Protecció Civil, efectius locals i suport voluntari. L'home fa tres anys que resideix a Gironella i és treballador de Creu Roja Berguedà.

Fonts de l'Ajuntament de Gironella van explicar ahir que l'accés a la llera del riu estava acordonat prohibint el pas de vianants per la crescuda del cabal del riu dels darrers dies. La força amb la que baixa l'aigua i també l'increment del cabal ha dificultat, encara més, les tasques de recerca. Els responsables municipals han alertat que l'accés a la llera del riu continuarà tancada fins que no es pugui garantir la seguretat dels veïns i han demanat als gironellencs que tinguin precaució i no s'acostin al riu pel perill que suposa la crescuda del cabal degut a les pluges dels darrers dies.