Van haver de tancar les comportes de l'embassament de la Baells per facilitar la recerca. Finalment, quan el cabal del riu Llobregat va baixar al seu pas per Gironella, la unitat subaquàtica dels Mossos d'Esquadra va trobar el cos sense vida del veí del municipi desaparegut diumenge, Heliodoro Muñoz, a les aigües del canal de Cal Bassacs. El cadàver va ser localitzat a les 13:32 del migdia, després de més de 15 hores d'una intensa recerca entre Gironella i Viladomiu Vell.

Els Bombers i els Mossos d'Esquadra havien d'actuar contra rellotge. Els equips que treballaven en la recerca van demanar a primera hora del matí que tanquessin les comportes de la Baells perquè el cabal del Llobregat era massa elevat per fer una tasca tan minuciosa, però des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els van concedir unes hores. El riu baixa molt carregat els darrers dies pel desgel i les intenses pluges, i l'embassament està pràcticament ple. Fonts de l'ACA explicaven que a mig matí la capacitat de la Baells era del 98% i a les 12 del migdia ja havia pujat al 99%, i per tant no podien mantenir gaire estona més les comportes tancades. Van estar-ho entre 3/4 de 10 del matí i les 3 de la tarda, i el cabal del riu al tram de Gironella va passar de 47 m3/s a 12, segons l'ACA. La llera, que al matí estava pràcticament tota negada, va quedar al descobert.

Els gossos ensinistrats de la policia van aconseguir acotar la recerca en dos punts del Llobregat. Els esforços es van centrar ahir al matí entre el lloc on va caure Heliodoro Muñoz, a la resclosa que hi ha al costat de la carretera que connecta Gironella i Cal Bassacs, i una altra resclosa que hi ha just davant del camp de futbol del municipi. Els indicis també havien portat els equips a l'antiga colònia de Viladomiu Vell.

Expectació a la vila

L'helicòpter dels Bombers anava amunt i avall durant tot el matí per intentar trobar, des de l'aire, algun rastre de l'home. Davant del desplegament de l'equip de recerca, desenes de gironellencs observaven des del pont de les Eres del municipi berguedà com les unitats aquàtiques dels Mossos i els Bombers buscaven pam a pam des de l'interior del riu. Poc després de la 1 del migdia, els Mossos van començar a inspeccionar amb més precisió el canal de Cal Bassacs. La funció de la resclosa de desviar l'aigua cap al canal feia sospitar als equips de recerca que molt probablement trobarien el desaparegut en aquest punt, i finalment va ser així. A les 13.32 hores se certificava que havien trobat el cos sense vida del veí de Gironella de qui s'havia denunciat la desaparició el dia abans.

Els agents van obrir una comporta per abaixar el nivell de l'aigua al canal i d'aquesta manera poder treure el cadàver.

Diumenge al matí, Muñoz, de 51 anys, passejava amb els seus dos gossos pel caminet que hi ha a la llera del Llobregat, malgrat que l'Ajuntament en va precintar els accessos per la crescuda del riu. Un veí del poble va donar l'alerta en salvar un dels gossos a primera hora del matí. Va ser precisament el rescat de l'animal, i que l'home no havia tornat a casa ni responia al mòbil, el detonant de la mobilització. Quan van trobar el seu cos, ahir al migdia, es va posar punt final a la recerca. No va aparèixer l'animal que va ser arrossegat per les aigües.

En el dispositiu, coordinat per Bombers de la Generalitat, van treballar 8 dotacions dels Bombers de la Generalitat (amb les unitats subaquàtiques i de muntanya del GRAE), 8 patrulles de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra i la unitat aquàtica, Policia Local, voluntaris de Protecció Civil, de la Creu Roja i de l'Ajuntament de Gironella. A banda, també hi van treballar les unitats canines i els helicòpters de Bombers de la Generalitat i de Mossos d'Esquadra.

Accessos al riu, tancats

L'alcalde de Gironella, David Font, es lamentava pel tràgic succés i donava les condolences a la família i a Creu Roja, entitat social on treballava Heliodoro Muñoz. El mandatari local explicava que havien tancat els accessos a la llera del riu divendres al matí, davant la important crescuda del cabal, i que estaran tancats fins que hi hagi una reducció substancial del cabal del Llobregat. «Hi ha zones que queden inundades quan creix el riu i apropar-s'hi suposa un perill important per a la seguretat. Per tant, demanem a la gent que faci cas de la recomanacions i prengui les màximes precaucions», afirmava. La zona de Cal Bassacs, a més, és especialment delicada quan creix el cabal perquè el caminet és molt a prop del nivell de l'aigua.

Als accessos al riu hi ha una se-nyalització fixa en què s'avisa que la llera és una zona inundable i, a més, quan l'Ajuntament rep avisos de l'ACA de crescudes i alliberaments de la Baells més importants del que és habitual es precinten els accessos. A poc més de 20 m3/ s, el pas a la llera està sempre barrat per l'Ajuntament.