Civitas Cultura, la nova concessionària del servei de visites guiades als espais patrimonials del Berguedà, ha donat el tret de sortida a la seva proposta de gestió de les esglésies romàniques de Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Vicenç d'Obiols (Avià), Sant Vicenç de Rus (Castellar de n'Hug) i Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou (Gironella) i de la mina de petroli de Riutort (Guardiola de Berguedà). L'objectiu de l'entitat és difondre el conjunt del patrimoni romànic i industrial de la comarca a través de l'activitat cultural. Així ho ha explicat el president de Civitas Cultura, Toni Puig, en la presentació de la nova etapa de gestió dels set espais patrimonials que el Consell Comarcal del Berguedà ha tret a concurs.

Puig ha avançat que la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, l'església de Sant Quirze de Pedret i el monestir de Sant Llorenç estaran oberts al públic tots els caps de setmana, mentre que Sant Vicenç d'Obiols, Sant Vicenç del Rus i Sant Sadurní de Rotgers ho faran un diumenge al mes, tot i que s'oferiran visites guiades a la demanda per a tots els espais per a grups o particulars. Segons el president de l'entitat, una de les voluntats és donar a conèixer la totalitat d'aquest patrimoni a través d'una programació cultural "sovintejada" a tots els espais. En aquest sentit ja s'han anunciat les primeres activitats per als propers mesos. A finals de maig, a tots els espais romànics s'hi instal·laran exposicions de petit format, mentre que a partir del juliol s'iniciarà la primera programació de concerts, que tindran continuïtat a l'agost. "Volem estar en contacte permanent amb els ajuntaments i entitats de cada municipi per fer créixer la nostra proposta cultural", ha dit. Un dels espais que de moment no està visitable és la mina de petroli de Riutort, a l'espera que s'hi facin les actuacions necessàries per garantir la seguretat dels visitants.

Una altra de les novetats, ha destacat Puig, és la renovació de les visites guiades que es realitzen als diferents espais. "Plantegem una posada al dia del relat d'aquestes visites, sempre comptant amb el suport dels experts del territori", ha assegurat. D'aquesta manera es proposen visites amb "alguns canvis en la manera de fer", així com també visites teatralitzades o amb una tertúlia. També ha anunciat al posada en marxa d'una prova pilot de visites personalitzades telemàtiques, "perquè els visitants puguin conèixer els espais sols, a través d'un sistema tecnològic. Això ens permetrà ser més flexibles i arribar a més persones, sobretot, a les esglésies més petites".

Un capítol a part, ha assegurat, es mereixen el monestir de Sant Llorenç, al que continuaran l'activitat cultural iniciada ja l'any passat, i la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. "Aquí hi han de passar més coses", ha advertit Puig, fent una crida als creadors i artistes de la comarca. A més a més, ha afegit que ja s'ha previst, pel proper estiu, un festival a la colònia amb la voluntat d'aprofitar "el fort potencial del teixit associatiu del nucli". A banda d'activitats culturals que es faran ja en les properes setmanes, de cara al 2019 s'impulsarà la celebració de la primera Biennal del Romànic Contemporani al Berguedà, amb activitats relacionades amb aquest corrent artístic.