Avià es convertirà en la capital del pubillatge de la Catalunya Central per un dia. Serà el proper 12 de maig, quan el municipi acollirà l'acte de proclamació de l'hereu, la pubilla, les dames i els fadrins de les comarques centrals. En total, 28 candidats del Berguedà, el Bages, el Solsonès, l'Anoia i Osona participaran a les proves per aspirar a algun dels càrrecs i convertir-se en representants del pubillatge a nivell intercomarcal durant el proper any.

Les activitats s'iniciaran al matí, amb els exàmens escrits i les entrevistes que els candidats hauran de passar. Tal i com ha explicat Oriol Curriu, membre de l'Associació del Pubillatge d'Avià, durant la presentació de la jornada, les activitats de la tarda s'iniciaran amb una cercavila amb tots els representants del pubillatge del territori i la presència d'entitats culturals del poble. A partir de 2/4 de 7, al parc del Tossal, tindrà lloc el moment més esperat: la proclamació dels nous representants. Un acte que tindrà la pagesia com a eix vertebrador.

Actuals representants del pubillatge de la Catalunya Central

Laia Andreu, membre de l'organització del pubillatge, ha animat als berguedans a assistir a l'acte a l'espera que la tradició del pubillatge pugui aflorar o recuperar-se a d'altres municipis de la comarca i de comarques veïnes. Segons Aina Pi, actual dama de la Catalunya Central, «el pubillatge és una oportunitat per a conèixer espais de Catalunya, gent i tradicions». Actualment hi ha setze municipis de les comarques centrals que mantenen viva la tradició del pubillatge, i a la trobada intercomarcal n'hi participaran quinze: 5 del Berguedà, 6 del Bages, 1 del Solsonès, 2 de l'Anoia i 1 d'Osona. Al certamen hi concorreran un total de 15 noies que opten als càrrecs de pubilla o dames; i 13 nois per ostentar les faixes d'hereu o fadrins.

L'acte de proclamació a la Catalunya central se celebra des del 2006 gràcies a les aportacions dels municipis que mantenen la tradició. En aquest sentit, la regidora de Festes avianesa, Sara Subirana, ha destacat que «és important seguir apostant pel foment de les tradicions i la cultura». En aquesta proclamació, a banda de donar a conèixer els nous representants que portaran les faixes i les bandes durant el proper any, també servirà per acomiadar els que han estat els encarregats de fer-ho durant el darrer any: Martí Castanyer, Laia Comerma, Oriol Riba, Èric Parcerisa, Aina Pi i Mireia Roca.

El cartell de la celebració ha estat dissenyat per la berguedana Marta Martínez, que ha estat la guanyadora del concurs de cartells que s'ha organitzat.