Les fàbriques abandonades de l'antiga colònia tèxtil de Cal Rosal van servir, ahir, d'escenari per a la presentació de la Fira de Maig de Berga, que enguany estrena dates: el 5 i 6 de maig. L'espai no va ser escollit per casualitat. En aquesta edició, l'eix central de la fira que organitza l'Ajuntament de Berga és el procés d'industrialització que ha viscut Berga i la comarca el darrer segle i mig. Tal com va explicar ahir el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, «no podem explicar què som ara i què volem ser en un futur, sense tenir en compte el que hem sigut en el passat».

La carpa principal de la mostra multisectorial, situada a la plaça Viladomat, que l'any passat va dedicar-se a l'economia circular i fa dos anys al sector de la fusta, enguany servirà perquè els visitants puguin conèixer com va viure el Berguedà el procés d'industrialització, a partir del 1850, a través dels tres sectors més importants: la mineria, el tèxtil i el ciment. El regidor de Patrimoni Cultural, Ivan Sánchez, va destacar que aquesta part de la mosta l'han realitzat en col·laboració amb «les persones i museus que durant tot l'any treballen per explicar el nostre passat», referint-se al Museu de la Colònia Vidal, al Museu de les Mines de Cercs i al Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug. L'exposició recollirà els esdeveniments principals que van tenir lloc a la comarca durant l'obertura i la consolidació de les mines de carbó a l'alt Berguedà, la creació de les colònies tèxtils al costat del Llobregat, així com també l'explotació de la fàbrica de ciment del Clot del Moro, «sense deixar de banda les històries humanes que hi ha al darrere», va destacar Sánchez.

Més enllà d'aquest espai temàtic «on volem fer referència al nostre passat, per poder entendre per què som on som i cap on ha d'anar el Berguedà», segons Ribera, la resta de la mostra multisectorial manté l'estructura de les darreres edicions, tot i que amb un lleuger augment del nombre d'expositors, que rondaran la vuitantena. Els 44 estands de la part central de la fira els ocuparan empreses, institucions, entitats, centres educatius i altres col·lectius, i una trentena s'estrenaran a la nova zona d'exposició que s'ha afegit enguany, que resseguirà el lateral del mateix passeig de la Indústria, des de la plaça Viladomat fins al carrer Lluís Millet.

«Hem potenciat un nou espai per esperonar a empreses i comerços que fins ara mai havien exposat a la fira, oferint-los un espai a un preu reduït en uns mòduls que estaran a la part lateral», va avançar Ribera, que es mostrava satisfet de la bona acollida. «Enguany hem notat un augment d'entre el 8 i el 10% del nombre d'expositors», va dir. Per una banda, perquè alguns dels expositors només participen a la mostra quan s'allarga durant dos dies -cal recordar que enguany se celebra fora de l'1 de maig- i per l'altra, per la incorporació d'aquests nous expositors «que, si s'hi troben a gust i els hi funciona, és possible que repeteixin en properes edicions».

La resta de distribució manté la línia dels darrers anys, amb la zona dedicada al sector de l'automoció, a la jardineria, als productors del Berguedà, i un tram final d'artesania i alimentació. A l'alçada del carrer Lluís Millet hi haurà l'escenari d'actuacions i també la zona de food trucks, on hi haurà actuacions musicals i activitats infantils durant tot el cap de setmana, i les atraccions es mantenen a la plaça Cim d'Estela.

«Hem volgut apostar per una fira més compacta i un cop més el trànsit estarà tallat i tampoc es podrà aparcar a la zona», va recordar Ribera, «perquè volem connectar la fira amb els comerços del passeig». Únicament es podrà circular amb cotxe des de la plaça Gernika fins a la rotonda de l'ambulatori, on es desviaran els cotxes cap a l'hospital. El pressupost de la mostra multisectorial ronda els 27.500 euros.