Avià es convertirà en la capital del pubillatge de la Catalunya Central per un dia. Serà el proper 12 de maig, quan el municipi acollirà l'acte de proclamació de l'hereu, la pubilla, les dames i els fadrins de les comarques centrals. En total, 28 candidats del Berguedà, el Bages, el Solsonès, l'Anoia i Osona participaran a les proves per aspirar a algun dels càrrecs i convertir-se en representants del pubillatge en l'àmbit intercomarcal durant el proper any.

Les activitats s'iniciaran al matí, amb els exàmens escrits i les entrevistes que els candidats hauran de passar. Tal com va explicar Oriol Curriu, membre de l'Associació del Pubillatge d'Avià, les activitats de la tarda s'iniciaran amb una cercavila amb tots els representants del pubillatge del territori i la presència d'entitats culturals del poble. A partir de 2/4 de 7, al parc del Tossal, tindrà lloc el moment més esperat: la proclamació dels nous representants. Un acte que tindrà la pagesia com a eix vertebrador.

Laia Andreu, membre de l'organització del pubillatge, va animar els berguedans a assistir a l'acte en espera que la tradició del pubillatge pugui aflorar o recuperar-se a d'altres municipis de la comarca i de comarques veïnes. Segons Aina Pi, actual dama de la Catalunya Central, «el pubillatge és una oportunitat per conèixer espais de Catalunya, gent i tradicions».

L'acte de proclamació a la Catalunya Central se celebra des del 2006 gràcies a les aportacions dels municipis que mantenen la tradició. En aquest sentit, la regidora de Festes avianesa, Sara Subirana, va destacar que «és important seguir apostant pel foment de les tradicions i la cultura».