13 de maig de 2018
13.05.2018
40 Años
40 Años

El tabal engega el compte enrere d'una Patum reivindicativa

El ple de l'Ascensió ha aprovat un reconeixement als presos polítics i exiliats catalans

14.05.2018 | 18:51
El tabal engega el compte enrere d'una Patum reivindicativa

La percussió del tabal va engegar ahir el compte enrere d'una Patum reivindicativa políticament. En el ple de l'Ascensió, on la corporació municipal de Berga aprova la celebració de la festa berguedana, es va anunciar que dissabte de Corpus hi haurà un reconeixement a tots els polítics catalans empresonats i a l'exili. Serà en l'acte de lliurament, en el mateix ajuntament, dels títols de Patumaire i Patumaire d'Honor, un dels més protocol·laris de la festa berguedana.

El ple va començar amb un gest cap als presos polítics i exiliats, quan els regidors van fer un minut de silenci i van exhibir cartells en què es podia llegir «Llibertat presos polítics». La iniciativa de l'Ajuntament se suma a l'anunciada setmanes endarrere, quan els regidors van dir que cedirien places al balcó per a familiars de presos polítics, i al fet que l'àliga ballarà aquest any amb un mocador groc. En l'acte de dissabte de Patum també hi haurà reconeixement a l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, als germans Pons i al Grup Horitzó. En el ple municipal celebrat ahir al migdia es van fer públics els noms que enguany seran reconeguts amb el títol de Patumaire i Patumaire d'Honor.

Com és tradicional, els regidors de la corporació municipal van decidir en el ple l'Ascensió que hi haurà Patum. El tabaler va anunciar a tort i a dret pels carrers de la ciutat que falten menys de tres setmanes perquè arribi la màgia patumaire. La sessió va ser més tranquil·la que la de l'any passat, que va estar marcada per la suspensió temporal de les atribucions del cap de colla dels plens, Isaac Gonfaus. Acompanyat d'una ovació, ahir va signar al llibre de caps de colla i administradors amb la resta de representants, ja que, poc després de Patum, ja va ser ratificat per la colla.

L'Ajuntament aquest any ha hagut de fer mans i mànigues per aconseguir les quatre parelles d'administradors que han signat al llibre, a excepció de Maria Camps i Puga, de Feixines o Capdamunt de la vila (fonolls), que es va absentar, una situació de la qual no es recorda precedent. Sí que el va signar el seu company, Jacint Bernaus i Campabadal, i la resta d'escollits: Meritxell Sala i Trullàs i Miquel Muñoz i Sala, per Sant Pere (esclafidors rebentats); Montse Vega i Bautista i Marc Soler i Escobar, per Centre o carrer Major (esclafidor embotits); i Raquel Torreblanca i Bedman i Iñaki Sánchez i Gómez, per Raval (ravenisses). Al ple celebrat ahir no hi va assistir l'única regidora del PSC a Berga, Rosalia Monroy.

L'alcaldessa de Berga, Montser-rat Venturós, va cloure l'acte amb l'habitual discurs de la celebració. Va destacar que la Patum és una festa que va en coherència al moment que viu la societat, i que és una celebració que es viu des de diversos punts de vista: «Fer Patum ho és tot», va afirmar.

Amb la litúrgia enllestida, després de l'audició del ball de l'àliga, el tabaler Xavi Prat va fer vibrar la pell del tabal pel recorregut habitual. Prat va fer el seu recorregut pels carrers de Berga amb un llaç groc que li va penjar la regidora del PDeCAT Maria Antònia Ortega. Després d'un matí plujós i fred, el sol va respectar la sortida del tabal, per més que no fos tan calorosa com és habitual. A cada aturada, com és tradicional, els nens picaven il·lusionats el tabal.

Títols de Patumaire

Pere Claret Boixader
Rut Conesa Antiñolo
Guillem Vargas Nadal
Xavier Picas Pagerols
Xavier Pascual Vivó
Juan Carlos Cortés Díaz
Ivan Cortizo Pagerols
Joan Subirana Rial
Juan Maria Garcia Barragán
Juan Enrique Esteban Benito
Marta Postils Xandri
Esteve Orriols Bascompte
M. Carmen Cuartielles Arévalo
Rosa Massaguer Robert
Domingo Martínez Bayona
Laura Picas Boixader
Jordi Valencia Garcia
Gerard Garcia Anglerill
Eloi Cortés Escobet
Jordi Serra Alonso

Títols de Patumaire d'Honor

Anna Vanessa Villalba Martínez
Margarida Baraldés Casadevall
Judit Lucas Clotet
Amador Almansa García
Ricard Balaguer Marceló
Joan Lluís Brau Santandreu
Maria Farràs Lizán
Eva Garcia de la Fuente
Emma Isach Montero
Pere Muxí i Camprubí
Xavier Pons Teulats
Josep Pujol Gendrau
Josep Tor Fígols
Antoni Vila Ruiz
Xavier Bergua Vilella
Marc Vilalta Vilagrassa
Gerard Alsina Roca
Jordi Llimós i Vilardell

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus. 

 

L'últim El més llegit