«Ja ho tenim aquí, eh!» o «aquest any peten fort!», han sigut, de ben segur, algunes de les frases més repetides aquest vespre a la plaça Viladomat. Són aquelles expressions tan estimades dels patumaires, ja que són sinònim de Patum però, alhora, un xic odiada, perquè són inclús més recurrents que el «dia històric» del Procés.

I és que avui la ciutat de Berga ha viscut uns Quatre Fuets on els protagonistes han estat a l'altura, amb ben poques excepcions. Els fuets han saciat als patumaires més exigents que ara, a l'horitzó, tan sols són capaços de veure-hi el dimecres de Patum al migdia.

Segons el rellotge de la plaça de Sant Pere eren les 8 del vespre quan el Tabal i les Maces, amb la corrua de gent que els seguien, han fet camí cap a la plaça Viladomat, a l'inici d'El Vall, on esperava una immensitat de gent. Els intervals de núvols que han amenaçat la ciutat durant bona part del dia no s'han acabat traduint en precipitacions, i les 4 maces de la comparsa han iniciat el primer salt amb normalitat, passant el relleu als patumaires que portaven un grapat de minuts fent cua. Després del segon salt, el tabaler ha enfilat el retorn a Sant Pere i, aleshores, molts s'han assabentar que la pell del tabal s'havia ben esparracat.

El repicar del tabal s'ha fusionat amb el del tabaler de la Patum Infantil, acompanyat de 8 Maces i una parella d'Àngels. Acabats els dos salts, han marxat per tancar l'acte però, al seu temps, han marcat l'inici de la voràgine patumaire.