Berga acull aquest cap de setmana la tretzena edició de la Berga Trail - Gran Premi Diputació de Barcelona. La cursa de muntanya que transcorre per indrets de bellesa paisatgística com la Serra de Queralt, els Rasos de Peguera o la Serra d'Ensija espera atraure uns 500 corredors entre totes les modalitats que s'organitzen.

La Berga Trail és organitzada per l'Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Berga. Tal i com ha explicat el director esportiu de la prova, Jordi Massaguer, les proves principals tindran lloc diumenge: la Marató (de 42 quilòmetres amb 3250 metres de desnivell positiu) començarà a les 7 del matí al passeig de la Indústria; a les 9 del matí, es donarà la sortida als participants a la Mitja marató (de 25 quilòmetres amb 1.880 metres de desnivell positiu) i a la Mini (de 14 quilòmetres amb 1.000 metres de desnivell positiu). Està previst que el lliurament de premis sigui a 2/4 de 2 al mateix passeig de la Indústria.

Les competicions, però, començaran el dissabte amb els més menuts, a 2/4 d'11 al pla de Corbera (Castellar del Riu). A la Berga Trail Kids, en circuits de 2 a 8 quilòmetres, hi competiran els més petits en categories de minibenjamí, prebenjamí, benjamí, aleví, infantil i cadet). Dissabte a la tarda es podrà visitar la Fira de l'esport de muntanya al Pavelló de Suècia (Berga).

Una competició consolidada

El 2004 i 2005 la prova va formar part de la Copa d'Espanya de Carreras de Montaña. Del 2005 al 2018 i del 2011 al 2014 (un total de 8 edicions) va formar part de la Copa Catalana de Curses per Alta Muntanya. El 2007 i 2008 va ser part de la Copa del món Buff Skyerunner World Series. Enguany, la cursa s'incorpora dins el calendari Gran Premi Diputació de Barcelona.

El 2017, la Berga Trail va comptar amb uns 700 participants. Es preveu que la xifra de 2018 sigui lleugerament inferior degut a la coincidència d'altre curses de muntanya i competicions similars el mateix cap de setmana. Es calcula, però, que unes 4.000 persones assistiran com a públic a l'esdeveniment i generaran un impacte econòmic important al territori.