Finalment, el nou sistema de recollida de deixalles del Berguedà porta a porta no s'aplicarà ni a principis d'any ni tampoc de forma progressiva als 12 municipis ja previstos entre els quals Berga. L'aplicació es farà de cop i es farà l'1 d'octubre d'aquest 2018 segons les actuals previsions de l'ens comarcal. Així ho ha assegurat a Regió7, Francesc Xavier Francàs, conseller de Medi Ambient.

El ple extraordinari del Consell d'aquest dimecres ha aprovat tirar endavant la contractació del subministrament de material necessari per la implantació del nou sistema de recollida de residus municipals porta a porta per un import total de 1.234.701 euros amb l'IVA inclòs. A partir d'avui la convocatòria d'aquest concurs es farà pública i les empreses interessades hi poden presentar les seves ofertes.

Paral·lelament a aquest procés, el juny i juliol s'iniciarà la campanya informativa als berguedans per explicar-los en què consisteix el nou sistema (cada tipus de deixalla s'haurà de treure en uns dies i horaris determinats) com funcionarà i com rebran l'utillatge per reciclar. A tots els pobles menys a Berga, cada veí tindrà una galleda per la matèria orgànica i una altra multi producte per els envasos i el paper a més del cubell del rebuig (el verd). A Berga hi haurà la galleda de l'orgànica i unes bosses per als envasos i paper i el rebuig amb xip per controlar que la recollida es faci bé. Ho controlaran informadors i inspectors contrcatats pel Consell que advertiran a qui tregui al carrer el que no toca quan s'escaigui.

«Se'ns ha tirat el temps a sobre» ha admès Francesc Xavier Francàs per argumentar que no s'hagin acomplert les previsions que havien fet el 2017 sobre el calendari d'aplicació del nou sistema de recollida porta a porta. Un nou model que el Berguedà aplica per augmentar el seu nivell de reciclatge que actualment se situa a la cua de Catalunya amb un 30%. L'objectiu de l'ens comarcal és arribar fins al 70% en dos anys de manera que les 12.000 tones anuals que van a parar a l'abocador es redueixin perquè es recicla més i d'aquesta manera també s'allarga la seva vida útil.

El porta a porta s'implantarà l'1 d'octubre a Avià, Bagà, La Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Berga, Vilada, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella. El setembre es previst que es realitzi el lliurament del material a tots els veïns i entitats (cubells domèstics, bosses i fundes compostables) de cadascun dels municipis on es farà.

Estudien la possibilitat que hi hagi informadors als carrers

Una de les claus de l'èxit de la implantació del nou model de recollida de deixalles al Berguedà rau en la informació perquè els ciutadans sàpiguen com funciona el nou sistema i com ho han de fer per gestionar la seva brossa quan s'implanti. A banda de la campanya informativa que es farà el juny i el juliol, el conseller de Medi Ambient Francesc Xavier Francàs, no descarta que es facin servir també informadors al carrer. «Estem pensat en aquesta possibilitat» ha apuntat. «Farem tot allò necessari perquè els ciutadans estiguin ben informats».

El conseller Francàs ha admès que l'aplicació del nou sistema «és un gran repte» però s'ha mostrat esperançat de l'interès dels berguedans per reciclar més.

Àrees tancades per a contenidors amb accés controlat

El porta a porta s'implantarà a 12 municipis del Berguedà. A la resta fins arribar als 31 també es canviarà el sistema. Deixarà d'haver-hi contenidors per als diferents tipus de deixalles com fins ara. S'habilitaran unes àrees tancades pels contenidors. Els veïns hi hauran d'anar a abocar les seves deixalles quan vulguin. Ho faran amb una clau que els identificarà i els permetrà accedir-hi. De manera que els gestors de la recollida podran controlar qui hi aboca què. I actuar si no se'n fa un ús correcte. En el cas dels 12 municipis on s'implantarà el porta a porta es crearan unes àrees d'emergència. Els veïns les podran utilitzar un determinat nombre de cops quan no puguin fer el porta a porta. Al carrer només hi quedaran els contenidors del vidre.