El Festival d'Estiu de la Baells enguany concentrarà les seves activitats únicament els mesos de juliol i agost. Els organitzadors «han considerat interessant concentrar les activitats durant un període de temps més curt per poder tenir més força comunicativa a l'inici de l'estiu i, així, poder mantenir l'embranzida per la resta d'estiu de cara a les empreses que operen a l'embassament». Altres any les activitats es programaven de maig a setembre.

El festival berguedà és una aposta per promocionar l'embassament com un motor de dinamització per a la comara més enllà de ser un reserva d'aigua presentar quatre novetats. Els visitants podran intentar pilotar «una embarcació tipus IOM una vegada acabi la regata oficial del dia 7 de juliol». La segona nova activitat -que es programa quatre dies- és un bateig de Wakeboard, «on els visitants tindran ocasió de fer un petit tast d'aquesta disciplina esportiva». La tercera novetat «és una eco-excursió guiada en piragua per conèixer la riquesa cultural i natural de l'espai». La darrera novetats és la PEP FEST, que inclou «diverses activitats a Vilada el dia 28 de juliol però que, sobretot, destaca una cursa trail».

A banda de les novetats es mantenen les activitats que han tingut més requesta en les anteriors edicions com ara el triatló infantil, la travessia de la Baells - de 2000 i 750 metres-, la dinamització de la via brava, el torneig de waterpolo, «la nostàlgica excursió a Sant Salvador o bé les sorprenents sortides nocturnes per veure estels entorn del dia de Sant Llorenç»

Com cada any, es podran fer visites guiades a la presa tots els dimecres d'agost a les 11 i 13 hores del matí.

Enguany es deixen de programar el premis TECNO Baells «ja que es volen reformular amb un altre format»

El festival l'han presentat aquest dimecres l'alcaldessa de Vilada Montse Badia, el de Cercs Jesús Calderer, el conseller comarcal de Turisme Vicenç Linares i la tècnica Rosa Colomer.

Han recordat que amb aquesta programació, «el Festival d'Estiu a la Baells, que des dels seus inicis va néixer com un certamen que reclamava poder fer compatibles les necessitats vitals de l'aigua i els usos turístics, continua amb l'aposta pel turisme familiar, cultural, de natura i esportiu de la comarca, posant en valor els elements singulars del Berguedà, com l'embassament de La Baells i el riu Llobregat, permetent complementar i ampliar l'oferta turística»