Xia, ruca, quinoa, farina de fajol, espelta, llet de civada i d'arròs, productes prebiòtics... el receptari quotidià a les llars és cada dia més ple d'alguns ingredients que les àvies no coneixien. La raó és doble, d'una banda, que es té més coneixement tant de les al·lèrgies com de les intoleràncies i, de l'altra, la moda de l'alimentació saludable. Per fer-se un lloc en aquest món, l'Ajuntament de Berga vol convertir la ciutat en una referència de la cuina adaptada a partir del rigor científic. Ho vol fer amb la fira AmbSense, que aquest cap de setmana celebra la seva tercera edició amb l'estrena d'ubicació cèntrica a la plaça de les Fonts.

Aconseguir que la fira prengui força i es consolidi no és una tasca fàcil, perquè les al·lèrgies alimentàries afecten aproximadament un deu per cent de la població i, per tant, el públic objectiu del certamen és minoritari, segons ha remarcat el regidor de Governació, Francesc Ribera. L'objectiu d'aquesta aposta municipal és atraure gent d'arreu del país i que Berga esdevingui un punt de trobada clau per als consumidors, productors i empresaris de l'alimentació adaptada a les necessitats mèdiques. Ribera ha explicat que a partir d'aquesta setmana l'Ajuntament farà una anàlisi de la marxa de la fira per decidir si la manté amb l'actual format o bé hi aporta nous enfocaments. El que és segur és que es mantindrà en els pròxims anys com un espai de reflexió mèdicament rigorosa gràcies a la col·laboració de l'Hospital Sant Bernabé.

L'espai firal de la plaça de les Fonts va esdevenir ahir un recinte recollit en un punt estratègic i també de pas pels vianants del carrer Major i les avingudes de la Indústria i la Pau.

El centre de la plaça va acollir l'espai de demostracions de cuina i debats. Una de les encarregades d'explicar les noves possibilitats de la cuina adaptada va ser la pedagoga alimentària Montse Tàpia, de montsecuines.com. La cuinera i formadora va preparar un menú amb xampinyons farcits amb beixamel sense gluten, blinis de fajol amb salmó, daus de salmó marinat amb blinis, quinoa amb saltat de verdures i flamets de mango amb salsa de gerds. Tàpia va argumentar que tenir una al·lèrgia o una intolerància «no ha de voler dir necessàriament menjar pitjor, al contrari perquè hi ha un gran ventall d'aliments al nostre abast». La cuinera de Mollet va apuntar que, de fet, avui en dia hi ha una moda al voltant de l'alimentació i va recomanar que «ningú no perdi el cap i que es limiti a menjar en funció de les necessitats del seu cos, que en definitiva és el seu millor laboratori».

La fira també va incloure debats sobre la desinformació que sovint genera Internet i les al·lèrgies. En paral·lel, el programa incloïa actuacions de circ i música per obrir-lo més a la població.