El BdeGust és «una mostra de referència» al Berguedà, un certamen dedicat a divulgar la cultura vitivinícola i gastronòmica «un gran aparador de productors gastronòmics forans i de la comarca» segons ha assegurat Maria Àngels Sallés, regidora de Promoció Econòmica de Gironella, en l'acte de presentació de l'onzena edició d'aquest certamen que organitza l'Associació Cultural de la Font del Balç (ACFB) i que tindrà lloc l'1 de juliol.

El BdeGust «és una mostra que es consolida i agrada» ha explicat Karina Behar, portaveu de l'organització integrat per «un equip cada cop més dinàmic» integrat per una vintena de persones. El cellers convidats de l'edició d'enguany seran els de la DO Pla de Bages i els que hi tindran una major representació: 4 dels 11 cellers seran d'aquesta denominació (Heretat Oller del Mas, Fargas Fargas, Can Serra dels Exibis i La Diferenta). També n'hi haurà de la DO Conca de Barberà (Vins de Pedra); Costers del Segre (La Gravera); Empordà (La Vinyeta); Penedès (Mas Comtal); Terra Alta (Herència Altés) i de la DO Cava (Vendrell Olivella).

A banda dels vins i el cava hi haurà un cervesser, la cervesa Rocamentidera de Santa Maria de Merlès i sis artesans elaboradors del Berguedà: formatges Rocatova, formatges Tiraval, cal Rafilat, la Cooperativa, el forn de Ca La Maria i la botiga i degustació Victòria. Enguany el restaurant convidat l'Estany Clar de Cercs amb una estrella Michelin.

En aquesta edició del BdeGust s'hi farà la presentació del projecte de conrear vinyes en alçada i recuperació de les feixes de Sant Julià de Cerdanyola, La Bauma de les Deveses. Una iniciativa del territori per fer vi on antany ja hi havia hagut vinyes però també per recuperar el paisatge.

Karina Behar ha explicat que l'escenari que acull aquests certamen, la Font del Balç li dóna valor afegit al certamen. «Té un encant especial» ha assegurat. «El lloc i l'ambient que es trasmet és el que la gent valora » ha indicat. «La font del Balç és un lloc màgic ple de petits detalls i bon rotllo».

El BdeGust 2018 preveu aplegar un miler de persones com cada any majoritàriament públic que prové del Berguedà. . «No apostem per créixer en quantitat sinó per tenir cura de la qualitat de les coses». Behar ha explicat que «hem tingut molta demanda de productors» per ser a la mostra però que no hi ha caben. En aquest sentit ha indicat que de cara el 2019 hi haurà rotacions de cellers o productors que hi han anat de forma sovintejada per donar l'oportunitat de participar-hi a d'altres. Els organitzadors també han rebut «moltes propostes d'activitats però és difícil encabir-les totes» ha indicat Behar. Ha agraït les aportacions i ha dit que «farem el que càpiga dins de l'actual format» de la BdeGust.

El BdeGust té unes despeses d'entre 12.000 i 15.000 euros. L'Ajuntament de Gironella hi col.labora amb 4.000 euros. També hi col.labora l'Ajuntament de Casserres, empreses i patrocinadors. Karian Behar ha indicat però que el BdeGust «val més de 15.000 euros» perquè la vintena de persones de l'organització hi treballen desinteressadament

Les activitats

Al llarg del dia 1 de juliol a la font del Balç, hi haurà diferents activitats per adults i canalla: trobada d'intercanvi de plaques de cava, xerrada degustació de pa a cura d'Adam Tubau, tallers infantils de cuina, concurs de fotografia d'instagram, un vermut musical amb els berguedans Format 3, un maridatge de formatges amb Ramon Roset i la sommelier Sílvia Culell, un tast de vi cegues amb el sommelier Marc Maldonado, un tast de cervesa artesana a càrrec de Xavi Puigderrajols, una sessió de dj amb I'm not a dj (La Comunidad) i el concert de cloenda amb Flamingo Tours.