La nova empresa pública que ha de gestionar l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga, tal com va anunciar personalment el 31 de juliol de l'any passat a Berga l'aleshores conseller Toni Comín. Aquesta empresa assumirà la gestió del centre sanitari de referència de la comarca, així com també el personal. La mesura suposarà eliminar els problemes del model de governança i també garantir-ne la viabilitat, ja que esdevindrà un hospital públic de la Generalitat, que fins ara es gestionava a través d'un organisme autònom administratiu (el patronat de l'hospital).

Un dels primers acords de la primera sessió del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut, la primera després de l'aplicació de l'article 155, ha donat llum verd a la creació d'aquesta empresa. En concret s'han aprovat els estatuts i els convenis «per a la posada en funcionament de dues empreses públiques que gestionaran serveis sanitaris al territori». Una és Salut Catalunya Central, que gestionarà el centre sanitari berguedà, i a més també es constituirà el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf, que integrarà els dos consorcis que hi ha actualment a l'Alt Penedès i al Garraf, segons van informar ahir fonts del departament de Salut.

Aquest consell va ser el primer que va presidir la nova consellera de Salut, l'anoienca Alba Vergés, que substitueix Toni Comín, que va ser qui el juliol del 2017 va anunciar aquesta notícia a Berga que va ser molt ben rebuda. Aleshores es va anunciar que la Generalitat assumiria la gestió directa de l'hospital comarcal de Berga el 2018. I es va fixar l'1 de juliol d'enguany com a data límit per crear l'empresa. Aquest dimarts s'ha donat llum verd a la seva creació després de mesos de treball previ dels tècnics. Ara falta posar-la en marxa i fer el canvi de gestió, que està en mans d'un patronat municipal integrat pels diferents grups polítics amb representació al consistori, del Consell Comarcal del Berguedà i representants d'associacions de veïns. Ahir no es coneixia el calendari de creació de la nova empresa i en quina data es farà el traspàs de la gestió, ni tampoc altres detalls del canvi. L'Ajuntament de Berga, que és el propietari del centre sanitari, mantindrà la titularitat de la seu actual, que es va estrenar el 1981.

Al mateix temps que el Govern assumeix la gestió del centre sanitari, «també es crearà un òrgan de participació territorial en què estiguin representats l'empresa pública, el departament de Salut, el CatSalut, l'Ajuntament de Berga, la societat civil i els organismes i institucions que es considerin necessaris per al seu bon funcionament», segons han explicat fonts del departament.

Tant la consellera de Salut com el nou director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, s'han compromès a reprendre els projectes que s'havien iniciat en la darrera legislatura i que havien quedat paralitzats amb l'aplicació de l'article 155.

El 3 d'agost del 2017, el departament de Salut i l'Ajuntament de Berga van firmar un protocol per a la constitució d'una empresa pública adscrita al CatSalut «amb la finalitat de gestionar l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga». Fonts del departament de Salut han explicat que l'empresa pública Salut Catalunya Central «neix amb l'objectiu de millorar l'atenció prestada a la ciutadania». Així, «el procés pretén mantenir els dispositius d'assistència sanitària i sociosanitària en funcionament dins el sistema públic, garantir-ne la viabilitat i sostenibilitat, i intensificar-ne la capacitat resolutiva i la qualitat en benefici de la població», segons han destacat fonts del departament de Salut.