La Generalitat tindrà l'última paraula, serà qui haurà d'autoritzar en darrera instància la creació de l'empresa pública Salut Catalunya Central que gestionarà l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga. Aquesta setmana el consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut), que es va reunir per primer cop d'ençà de l'aplicació de l'article 155 sota la presidència de la nova consellera, l'anoienca Alba Vergés, en substitució de Toni Comín, va donar llum verd a la creació d'aquesta empresa, tal com va informar ahir aquest diari.

Fonts del departament de Salut han explicat a Regió7 que després que el consell de direcció del Catsalut hagi aprovat «la proposta d'estatuts de la nova empresa pública Salut Catalunya Central i el conveni regulador a subscriure entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Berga, amb la finalitat de gestionar l'Hospital de Sant Bernabé», ara els estatuts estaran sotmesos a exposició pública, de manera que s'hi poden presentar al·legacions. L'acord esmentat «és previ a la necessària autorització del Govern de la Generalitat a la creació de l'entitat».

Això farà que «l'assumpció, per tant, per part de la nova entitat, de la gestió de l'hospital es faci una vegada el Govern hagi pres l'acord». Les fonts esmentades han explicat que «el Servei Català de la Salut iniciarà la tramitació de tota la documentació que li requereixin els diferents departaments de la Generalitat de forma que es culmini l'exposició pública dels estatuts i la seva aprovació definitiva per part del Govern de la Generalitat».

Salut Catalunya Central substituirà com a gestor del centre sanitari berguedà el patronat municipal de l'hospital Sant Bernabé, que realitza aquesta tasca malgrat que l'Ajuntament no té competències en matèria de salut.

D'altra banda, a més de la creació d'una nova empresa, es crearà el Consell de participació territorial, en el qual hi haurà «representants designats pel consell d'administració, provinents dels ajuntaments de l'àrea geogràfica d'influència de l'hospital, entitats de l'àmbit sanitari i social, etcètera», han indicat les fonts esmentades. La posada en marxa d'aquest òrgan que donarà veu al territori «depèn del fet que estigui constituït el consell d'administració», que és qui farà la proposta dels membres. Podria donar-se el cas que «no es desplegui en paral·lel a la creació de l'empresa pública», sinó posteriorment.