Només la fortuna va evitar que diumenge hi hagués una tragèdia a Cercs. Un helicòpter ultralleuger (un tipus d'aparell més petit que els convencionals) va seccionar dos cables d'una línia de mitjana tensió de Cercs. Els dos cables de 25.000 volts van caure al bell mig de la carretera C-16, una artèria viària per on en aquell moment no circulava cap vehicle. També van caure a l'interior del pantà de la Baells un diumenge de juny amb barques navegant per la zona. Per sort, ningú no va prendre mal. La companyia Endesa ha denunciat uns fets que aquest diari va avançar diumenge, i els Mossos d'Esquadra han obert diligències per investigar aquest inusual episodi. Ara, el cas està en mans de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria de la policia catalana, que ja ha identificat el pilot, que està establert a Andorra, i segons ha pogut saber aquest diari seria una persona vinculada al món dels esports. La policia catalana està treballant per esbrinar com es va tenir lloc exactament aquest episodi, que tal com comentava Jesús Calderer, alcalde Cercs, «sortosament» s'ha saldat només amb danys materials.

Ahir a la tarda, una desena d'operaris de la companyia elèctrica Endesa, amb l'ajuda d'un helicòpter, van dur a terme els treballs per posar cables nous per substituir els seccionats diumenge. L'operació va obligar a tallar el trànsit a la C-16 només durant l'estona que es van estendre els dos cables, ja que aquests passen just per sobre de l'eix del Llobregat en el tram esmentat.

Testimonis dels fets han explicat a aquest diari que diumenge van detectar un helicòpter «molt petit» volant a una alçada que van considerar inusualment baixa, «gairebé per damunt dels arbres». El pilot va estacionar l'aparell a l'aparcament per a vehicles que està situat a sobre de l'embarcador de l'àrea de La Mata, al terme de Cercs, molt a prop d'on van caure els cables. Segons el relat d'aquests testimonis, que han preferit mantenir-se en l'anonimat, un cop el pilot va haver estacionat l'aparell a l'aparcament reservat als vehicles, va baixar caminant a la zona de lleure de l'embarcador i va parlar amb uns clients que hi tenen unes llanxes amarrades.

Després d'aquesta conversa, va tornar caminant cap al pàrquing i va enlairar-se sortint per la zona que queda entre el barri del Puig i la C-16 al punt quilomètric 103. I van veure com aquest aparell tallava dos dels tres cables de què es compon la línia elèctrica esmentada amb la cua de l'aparell. Tanmateix el pilot va continuar la marxa o bé perquè no es va adonar del que havia passat o bé per altres causes. Sigui com sigui, la policia catalana, gràcies als testimonis dels fets ocorreguts, ha pogut identificar i parlar amb el pilot, que viu a Andorra, i ara està aprofundint en la investigació dels fets per determinar si hi va haver imprudències en les maniobres que va fer i també si l'altura a què volava era la correcta i si podia estacionar a l'aparcament destinat als vehicles de l'àrea nàutica de La Mata.

La restitució dels cables

Una desena d'operaris d'Endesa van treballar ahir a la tarda per posar dos nous cables elèctrics per substituir els que diumenge van ser seccionats. L'operació va consistir a posar dos cables de 500 metres cadascun des de la torre elèctrica de davant de la barrriada del Puig a la torre que hi ha sobre el punt quilòmetric 103 de la C-16, a tocar del cementiri de Cercs. Des del Puig i amb una gran bobina s'anava donant el cable que un helicòpter anava tibant i alhora estenent a poc a poc i amb molta cura de no estirar ni massa poc ni excessivament cap a l'altra torre. Mentrestant, uns operaris especialitzats a treballar en línies electrificades (amb el corrent activat) estaven situats dalt de les torres amb un equipaments específic per tensionar el cable.

Fonts d'Endesa han explicat que per dur a terme el que tècnicament s'anomenen treballs en tensió no cal aturar el corrent elèctric de la totalitat de la línia. Només es va interrompre el subministrament al tram afectat del Puig, als 500 metres de la línia afectats per la restitució dels cables. Els operaris que fan aquesta delicada tasca hi estan especialitzats i duen guants i un equipament especial i treballen a molts metres d'altura.

Va ser mentre es feien les dues maniobres de restitució dels cables amb helicòpter que es va aturar el trànsit de la C-16. La carretera es va obrir al trànsit entre la posada del primer i el segon cable i en finalitzar els treballs de l'helicòpter. Es va tallar per seguretat, ja que el cable passa per damunt del l'eix del Llobregat. A la tanca metàl·lica de la zona on van caure els cables diumenge s'hi veu la marca negra de cremat que hi va deixar un en impactar-hi.