Berga és des d'ahir fins avui l'aparador de la cuina dels Pirineus catalans i dels productes de qualitat de les seves comarques amb un accent especial per als amfitrions. La tercera Gastropirineus aplega majoritàriament públic professional, més de 200 persones que podran veure 13 sessions de cuina en directe amb la participació de 20 cuiners, professionals i especialistes del sector enogastronòmic.

Ahir, en un acte a sis mans, el jove cuiner Sergi Fernández, de l'Estany Clar, amb una estrella Michelin, el seu company Eugenio de la Fuente i la sommelier Sílvia Culell van presentar quatre postres creades expressament per a l'ocasió i fruit de la inspiració de diferents cerveses artesanes de la comarca. No es tractava tant de maridar cervesa i menjar, una amalgama prou coneguda sinó d'anar una mica més enllà i fer plats, postres en concret, amb el referent de l'amarga i popular beguda.

Fernández va començar amb una mousse de xocolata i nata amb un glacejat de cervesa negra de la cervesera Quer, una de les de més producció del Berguedà. Les segones postres van ser un mangoviche: mango verd tallat a tires amanit amb sal, llima sal negre i kimchi, una col coreana macerada amb pomes, molt potent. Les terceres es van fer amb una cervesa Circus doble Indian Pale Ale (IPA) extra amarga. En aquesta ocasió el cuiner va descompondre organolèpticament els ingredients de la cervesa per crear-ne un plat. Flor de llúpol, malta caramel·litzada, i pi deshidratat del qual s'obté una infusió que es converteix en gelatina que esdevé una mena d'espaguetis acompanyat de puntets de prèssec de vinya triturat i gelat de llúpol. En aquest moment el públic ja estava hipnotitzat. Però els cuiners i la sommelier van voler que el showtime no s'aturés i van fer el darrer do de pit al final. Unes postres amb la darrera cervesa, la Juliol4, en homenatge als dramàtics incendis del 4 de juliol del 1994 al Berguedà. Es tracta d'una cervesa porter més lleugera que les anteriors premiada a Portugal. La base de les postres és xocolata trufada, gelatina feta amb el líquid de conservar les tòfones, cirera per donar un punt àcid al plat i terres d'avellana i d'oliva negra amb un gelat de fulles de roure. El toc final s'obté cremant trossets de pi sec amb un bufador i posant-ho dins del plat de servei tapat amb una campana de vidre. Quan s'obre davant del comensal l'aroma és del fumat del foc, del fumat de la cervesa negra. Un plat molt aplaudit.

I anit es feia el Sopar amb Estrelles amb plats elaborats per 7 cuiners amb estrelles Michelin. El va presidir el president català, Quim Torra.