El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) torna amb noves propostes musicals al Berguedà i al Solsonès. Aquest matí, els responsables del certamen, que arriba a la vuitena edició, han presentat les novetats del festival que s'inicia aquest divendres amb un concert especial, a càrrec de l'Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat.

El director del certamen, Josep Maria Dutrèn, acompanyat de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós; de l'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso; la regidora de Cultura d'Avià, Elisenda Martí i l'alcalde de Riner; Joan Solà, ha presentat els detalls de l'edició d'enguany i els concerts que tindran lloc a les comarques del Berguedà i al Solsonès des d'aquest cap de setmana i fins a final d'agost.

En concret, el Berguedà acollirà set actuacions. L'església de Sant Joan de Berga serà l'escenari de tres concerts: el 6 de juliol hi actuarà el Cor de Noies de l'Orfeó Català; el 14 de juliol, el quartet The Illyra Consort; i el 23 d'agost, Eduardo Paniagua amb les Cantigues d'Alfons X el Savi. A més a més, tal i com ha anunciat l'alcaldessa Montse Venturós, Berga recupera un escenari que havia perdut en les darreres edicions: l'església de Sant Quirze de Pedret amb un concert el 5 d'agost, a càrrec del violinista Sergey Malov.

Avià també canvia d'escenari i enguany, el concert a aquest municipi del baix Berguedà serà al cobert de l'església de Sant Vicenç d'Obiols el 15 de juliol. "Provem un nou espai per encabir-hi més persones", ha explicat la regidora Elisenda Martí. "Havíem fet algun concert a l'interior de l'església, però és petita i a més a més, hi fa molta calor encara que sigui al vespre", ha explicat.

Bagà manté el seu espai habitual per al concert d'enguany. L'església de Sant Esteve acollirà el proper 14 de juliol el concert del Cor Lieder Càmera. Nicolàs Viso assegura que "l'acústica de l'església és molt bona" i ha ressaltat que "és una oportunitat per al municipi acollir un concert de qualitat com els que ofereix el FeMAP".

Enguany, Guardiola de Berguedà no participa al festival, en canvi, s'hi ha afegit un nou municipi: Saldes. En aquesta edició, el nucli de Massaners, al terme municipal de Saldes, serà l'escenari d'un concert el proper 20 de juliol. Serà a l'església de Sant Sadurní amb la formació Artemendoline.

Per la seva banda Riner, l'únic municipi del Solsonès al FeMAP, acollirà dos concerts. El primer, aquest mateix diumenge. El Santuari del Miracle és l'escenari escollit per una de les tres sessions del concert inaugural a càrrec de l'Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat. El segon, serà el 4 d'agost, amb el violinista Sergey Malov.

Promoció turística

Josep Maria Dutrèn ha recordat les propostes turístiques que envolten el festival, amb l'objectiu d'acostar als Pirineus visitants durant tot l'estiu. Enguany en destaca la creació d'escapades musicals: packs que inclouen l'entrada a dos o tres concerts, nits d'hotel, i visites a diversos espais patrimonials. El director i els alcaldes han coincidit en l'oportunitat que dóna el FeMAP per donar a conèixer el patrimoni i el territori, així com per promoure la cultura en poblacions petites i lluny de la capital catalana.

FeMAP Social

Un capítol a part es mereix el FeMAP Social, que acosta la música a persones amb més dificultats per arribar a la cultura, com els col·lectius de gent gran i persones amb diversitat funcional i problemes de salut mental. Enguany, el quartet format per Abril Sánchez, Martí Esquius, Ariadna Guàrdia, tots ells alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus, i Quirze Puig, de l'Escola Municipal de Música de Berga i dirigit per dos professors del centre, oferiran un total de disset concerts entre el 30 de juny i el 6 de juliol en centres residencials, centres especials de treball i equipaments de salut mental.