L'exterior de L'Estany Clar s'omplia, a comptagotes, de persones quan encara faltaven uns minuts per les 9 de la nit. Algunes lluïen les seves millor gales. No eren convidats a cap casament. Mentrestant, vuit reconeguts xefs i els seus equips de cuina premien l'accelerador, després d'hores de treball, per tenir-ho tot a punt. El restaurant amb Estrella Michelin de Cercs va convertir-se, durant la nit de dilluns, en l'establiment més estrellat de la comarca, amb la presència de cuiners reconeguts amb aquest distintiu gastronòmic. L'Estany Clar va ser l'escenari del Sopar amb Estrelles de les jornades Gastropirineus, que ha acollit el Berguedà aquesta setmana, amb l'assistència d'un centenar de comensals i amb la presència del president Quim Torra.

Amb ganes de començar l'àpat, els aplegats a les escales del restaurant van desfilar tranquil·lament cap a l'interior de la sala per ocupar les taules. Els cambrers acabaven d'ultimar els darrers detalls i començaven a servir els aperitius. A la vegada, Torra visitava els xefs entre els fogons. El ritme a la cuina era trepidant però hi regnava la bona sintonia. El sopar de dilluns va unir, en una mateixa cuina, vuit xefs de restaurants diferents i els seus equips per elaborar un menú conjunt amb un clar objectiu: fer gala dels productes del Pirineu.

Després d'uns breus parlaments institucionals, on Quim Torra agraïa als cuiners la seva tasca «d'ambaixadors» de Catalunya a través de la gastronomia, i d'una fotografia d'equip amb els cuiners i el personal de la sala, va arribar el moment més esperat: el de menjar. En un ambient distès i sense cotilles -en un restaurant amb Estrella Michelin es pot parlar, i fins i tot brindar- els comensals que encara no ho havien fet van gaudir dels tres aperitius que ja eren a taula, abans de començar amb els plats del menú format per cinc propostes i elaborades, cadscuna, per un xef i un equip diferent.

El repte? Treure de la cuina un àpat rodó, preparat a moltes mans de diferents identitats, però amb un únic segell distintiu: el de la cuina pirinenca. L'objectiu van superar-lo, i de sobres, i els comensals van quedar satisfets després de tastar plats amb productes de les comarques del Pirineu com la vedella, el poltre, la truita de riu o el porc amb elaboracions que navegaven entre la tradició i la modernitat.

Els xefs de La Boscana, de Ca l'Enric, de la Fonda Xesc, de Can Manel, d'Hotansa, de l'Hotel Isard, i els amfitrions de la nit, els xefs de l'Estany Clar -que van sorprendre els comensals amb una cirera gegant amb flor de saüc-, van transmetre que al territori hi ha bons productes, molt talent a darrere dels fogons i que la feina en equip dona bons resultats. Una nit estel·lar, per a un sopar brillant i en clau local.