Els serveis d'atenció en salut mental d'àmbit comunitari continuen creixent al Berguedà. Els equipaments i serveis gestionats per l'Hospital Sagrat Cor de Martorell de les Germanes Hospitalàries, que atén pacients amb malalties mentals a la comarca des del 1981, ha implementat els darrers mesos el Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències i el Programa de Seguiment Individualitzat, dos serveis que se sumen al Centre de Salut Mental, l'Hospital de Dia i el Servei de Rehabilitació comunitària, fins fa poc conegut com a centre de dia.

La nova coordinadora dels serveis de salut mental al Berguedà, la doctora Montserrat Guitart, ha assegurat que amb la posada en marxa d'aquests dos serveis s'ha aconseguit ampliar encara més l'atenció als pacients i arribar a casos que fins ara no podien tractar-se al Berguedà i per als quals es necessitava un desplaçament a comarques veïnes. «L'objectiu és estructurar els serveis amb un equilibri territorial i poder arribar a tothom», assegura.

En el cas de servei d'atenció a les drogodependències els professionals ofereixen assistència a persones amb problemes de salut mental relacionats amb les addiccions i a les seves famílies. «La finalitat és tractar pacients i assessorar famílies amb aquests trastorns en el procés de rehabilitació fent un abordatge total tant personalment com familiarment», ha concretat Guitart.

Pel que fa al Programa de Seguiment Individualitzat, l'objectiu és evitar que augmenti l'aïllament social de persones amb un trastorn mental sever i fer un acompanyament d'aquests pacients en tots els serveis socials de la comarca i dispositius assistencials als quals poden accedir, fomentar la seva autonomia i millorar el benestar del pacient. El director mèdic de l'Hospital Sagrat Cor, del qual depenen aquests serveis, el doctor Carles Franquelo, recorda que la inversió que s'ha fet amb l'ampliació d'aquests serveis busca donar una millor resposta al Berguedà en l'atenció comunitària de la salut mental. «El Berguedà va tenir un dels primers centres de salut mental de l'Estat i des de llavors hem intentat cobrir les necessitats d'una comarca molt dispersa i amb més dificultats pel que fa als desplaçaments i que suposa més problemes per accedir als pacients», ha explicat.

Més de 8.000 accions

El Centre de Salut Mental d'Adults del Berguedà va atendre durant el 2017 un total de 1.840 pacients, i segons la memòria dels serveis, es van dur a terme més de 8.000 accions d'atenció. Segons la doctora Guitart, l'objectiu per als propers mesos és continuar millorant en l'atenció i mantenir l'evolució que s'ha fet en els més de trenta anys d'aquest serveis a la comarca, coordinats per la doctora M. Ángeles Foz, que s'ha acomiadat dels seus companys després de prop de 40 anys de servei.

Lluita contra l'estigma, nou repte

La nova coordinadora dels Serveis de Salut Mental del Berguedà, que depenen de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, Montserrat Guitart, ha explicat els principals objectius a curt termini en l'àmbit de la salut mental a la comarca. Segons Guitart, un dels propers reptes és la promoció d'intervencions de lluita contra l'estigma que experimenten les persones amb problemes de salut mental, juntament amb la resta d'entitats i institucions que treballen en aquest àmbit a la comarca, així com el desenvolupament del programa d'atenció a la població immigrant i les persones refugiades.

Per altra banda, la psiquiatra ha fet referència a la necessitat de consolidar el Codi Risc Suïcidi (CRS), així com de participar en la revisió de la Ruta Assistencial de la Depressió Bages-Berguedà-Solsonès i en el Pla d'atenció a la salut mental i addiccions en l'etapa perinatal, segons el protocol i circuit Bages-Berguedà. També ha apuntat com un dels reptes de la comarca el desplegament del Programa Psicosi Incipient al ter-ritori. En aquest sentit, ha asse-nyalat que l'atenció a la salut mental comunitària també haurà de reforçar la continuïtat assistencial entre l'adolescència i l'edat adulta.

Actualment els serveis i equipaments per atendre pacients de salut mental en l'entorn comunitari estan formats per un total de 22 professionals. Uns serveis que han estat en constant evolució des de la posada en marxa el 1981 del primer Centre d'Higiene Mental de Catalunya, que va ser l'embrió del que al cap del temps va convertir-se en l'actual Centre de Salut Mental d'Adults.