Una quinzena de joves es formen des de fa unes setmanes per poder treballar de socorristes en instal·lacions aquàtiques. L'Agència de Desenvolupament del Berguedà ha impulsat un curs de socorrisme per cobrir la demanda dels ajuntaments de la comarca. En els darrers anys, el canvi de normativa que obliga els socorristes a tenir una titulació de grau mitjà per poder exercir, un fet que ha dificultat als ajuntaments i particulars a trobar personal per cobrir les places de socorristes a les piscines durant la temporada d'estiu.

Ja els dos darrers estius, han arribat al Berguedà socorristes de diversos punts d'Espanya i també d'altres països per cobrir la demanda que hi havia a Catalunya i també al Berguedà en aquest àmbit. L'alcalde de Borredà, Joan Roma, ha explicat a Berguedà Setmanal les complicacions que ha tingut en els darrers anys per trobar persones titulades per cobrir les places de socorristes per obrir les piscines municipals de la vila. «La normativa d'instal·lacions aquàtiques és molt exigent, i si hi afegim que d'un dia per l'altre es fan canvis i es requereix al personal una titulació de grau mitjà, que implica destinar-hi més d'un curs acadèmic, trobar socorristes és una odissea», assegura, «i encara més per als pobles petits com el nostre», afegeix. Roma recorda que en les darreres temporades ha hagut de fer «mans i mànigues» i contractar empreses per trobar els socorristes, un fet que lamenta, «perquè així es dona feina a persones de fora del territori, quan a la comarca també n'hi ha demanda». Roma assegura que la situació és «indignant» i té clar que continuarà reclamant a la Generalitat un canvi en la normativa «per facilitar la feina dels ajuntaments».

De moment, però, Roma valora molt positivament que l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona, el Consell Comarcal del Berguedà, Creu Roja, l'Ajuntament de Berga i el Centre Esportiu El Tossalet hagin impulsat l'homologació del títol i que en una formació intensiva els alumnes puguin obtenir el certificat de professionalitat oficial per a la contractació de nous socorristes segons la normativa vigent per treballar en instal·lacions aquàtiques. En aquest cas, el perfil de l'alumnat és de joves de 16 a 29 anys en situació d'atur inscrits a Garantia Juvenil amb formació mínima en ESO.

Les classes del curs de socorrista tenen una part teòrica que es combina amb sessions pràctiques a les piscines d'El Tossalet. Els joves es formen en primers auxilis, habilitats i tècniques de natació, prevenció d'accidents i rescat de persones accidentades tal com ha explicat el professor del curs, David Santos, formador de Creu Roja de socorrisme aquàtic. «El curs equival al cicle inicial de grau mitjà de socorrisme i salvament amb la particularitat que es fa d'una manera molt compacta». Els joves obtindran la titulació per treballar en piscines en dos mesos fent set hores diàries.

La responsable de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Rosa Pujols, ha explicat que s'ha treballat per homologar la titulació i que els alumnes puguin obtenir un certificat de professionalitat i així no haver de fer el cicle formatiu. «Hem volgut donar resposta a la demanda a la comarca per poder fer una borsa de treball de socorrisme properament i cobrir la necessitat que tenen els ajuntaments», ha dit. Pujols ha anunciat que, un cop ja s'ha pogut fer l'homologació, es preveu «tornar a oferir el curs en els propers mesos no només per a joves, sinó per al col·lectiu de persones a l'atur per fer créixer la borsa de treball de socorrisme de cara a l'estiu que ve», ha dit.

Toni Díaz, de 29 anys, s'ha apuntat al curs per poder treballar al sector. No té feina i creu que és una oportunitat de trobar-ne d'estable durant tot l'any. Pol Artigas, de 17 anys, ha acabat batxillerat i, després del curs de socorrisme de piscina, té l'objectiu de fer també la formació per treballar en el salvament en platges.