El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat treure a licitació la construcció de 39 illetes de contenidors d'emergència per als 12 municipis del Berguedà on l'1 d'octubre d'aquest 2018 s'ha d'implantar el nou model de recollida de residus municipals del porta a porta.

El concurs ascendeix a 572.539 euros. Es tracta dels anomenats contenidors d'emergència agrupats en illes que es faran en els 12 munipicis del Berguedà que estrenaran el nou model: Avià, Bagà, Berga, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Vilada, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella. Quan el sistema comenci, els usuaris podran dur un determinat nombre de vegades l'any la brossa a aquests contenidors quan no puguin fer el porta a porta perquè han de marxar de viatge, per exemple, o per qualsevol altre motiu. Per això serviran aquests contenidors.

El govern del Consell, PDeCAT i PSC, van treure a licitació aquesta obra d'urgència en el ple ordinari celebrat dimecres. En la mateixa sessió, l'Executiu va decidir deixar sobre la taula la contractació del servei de recollida i transport de residus municipals a l'Alt Berguedà i Baix Berguedà amb l'objectiu de poder demanar una subvenció als fons europeus Feder.

Aquest fet va encendre un debat en què el principal grup a l'oposició al Consell, Esquerra, va voler enviar una advertència al govern: els republicans tenen seriosos dubtes que el nou model, que aplaudeixen, es pugui aplicar a partir de l'1 d'octubre. Per això, dels seus 5 consellers (el sisè, Eduard Coronador, era absent del darrer ple) van emetre tres abstencions i dos vots a favor. Diferents consellers del grup d'Esquerra van reiterar durant el ple la idea que posen en entredit que l'Executiu de l'ens comarcal tingui temps suficient per posar en marxa el nou sistema de recollida de deixalles porta a porta l'1 d'octubre. D'aquí que incloguessin tres abstencions en els seus vots. Tot i això, també van repetir que estan d'acord amb la posada en servei d'aquyets nou model aprovat pels batlles en els consells d'alcaldes. La CUP també es va afegir als dubtes expressats pels republicans.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, David Font, va assegurar que mantenen el calendari previst per a l'aplicació del nou model. I va afirmar que el fet d'ajornar l'aprovació de la recollida i transport dels 19 municipis -dels 31 de la comarca- que no aplicaran el model del porta a porta sinó el de contenidors tancats amb xips intel·ligents que permetran identificar els usuaris i la brossa que hi llancen és per intentar aconseguir una subvenció del Feder per fer-ho.