El teatre de l'antiga colònia minera de Sant Corneli, al municipi de Cercs, va ser l'escenari escollit, anit, per reconèixer la tasca del sector empresarial del Berguedà. Uns dos centenars de persones van assistir a l'acte de lliurament dels recuperats premis Berguedà Empresarial. Uns guardons que van néixer el 1990 impulsats pel Consell Comarcal del Berguedà i que van celebrar-se de manera saltada fins al 2008, quan van desaparèixer.

El renovat certamen -que reneix per mitjà de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB)- va servir, ahir, per injectar optimisme al teixit empresarial i per donar a conèixer el talent local del sector en un sopar que va ser presidit pel conseller de Treball, Chakir El Homrani, i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, que van compartir àpat amb Josep Fígols, president de l'ACEB, David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà, l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, d'altres representants institucionals de la comarca i una bona presència de persones del teixit empresarial local.

Als premis, que tindran una periodicitat biennal, s'hi havien presentat una quinzena de candidatures. Després de la valoració del jurat, format per membres de la direcció de l'ACEB, així com també de la delegació berguedana de la Cambra de Comerç, de la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga, l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà i del Consell Comarcal del Berguedà, que donen suport a la iniciativa, ahir es van fer públics els guanyadors de les sis candidatures convocades, per les quals calia presentar-s'hi.

El Premi a la Innovació va recaure a EnginyPro SL, una empresa d'enginyeria industrial que té com a objectiu oferir solucions integrals per a tots els processos productius d'automatització i fabricació de màquines en general, i està especialitzada en el disseny i la construcció de maquinària de control numèric. Darrerament ha desenvolupat projectes innovadors com el mòdul de software de seguiment dinàmic Dinamtrack.

El jurat va decidir que el Premi a la Responsabilitat Social fos per a Expansion Farma SL, dedicada a la comercialització de productes sanitaris, cosmètics, ortopèdics i de parafarmàcia. Des de fa deu anys, col·labora activament amb el centre especial de treball Taller Coloma, amb l'objectiu de donar feina a persones amb diversitat funcional de la comarca.

El Premi al Turisme se'l va endur Els Roures Espinalbet SL, l'empresa familiar de Castellar del Riu que, amb el pas dels anys, s'ha especialitzat en el camp del turisme de muntanya i ofereix servei de restaurant -amb la cuina de proximitat com a reclam- i allotjament, amb distintius de sostenibilitat i qualitat turística.

Weelko Barcelona SL va recollir el Premi a l'Expansió i Internacionalització. Una empresa nascuda el setembre del 2010 centrada en la venda de mobiliari wellness i mèdic. El 80% de la seva facturació prové de l'exportació, principalment amb vendes a països europeus, tot i que també exporten al Nord d'Àfrica, Orient Mitjà i Amèrica del Sud

El Premi al Comerç i Serveis va ser per a Climent 1980 SL, l'empresa de fabricació i distribució de joieria, rellotgeria i òptica amb establiments a Berga, Puig-reig i Barcelona, amb una marca i col·leccions pròpies amb una trajectòria de 128 anys.

Reconeixements especials

Tal com s'havia anunciat, els premis també volen ser una eina per al reconeixement de la trajectòria d'empresaris de la comarca. En aquesta recuperada edició dels guardons, el jurat va decidir reonèixer la tasca de José Luis Bermúdez, enginyer de mines que va arribar al Berguedà el 1979 per fer el servei militar. Va començar a treballar a Carbones Pedraforca, on en va ser enginyer director i posteriorment president del consell d'administració. Actualment és el president de l'empresa Montajes Rus SL. Durant la seva trajectòria ha rebut diverses distincions, a les quals s'afegeix la del teixit empresarial berguedà.

Ahir, també es va fer una menció especial, fora de les bases, a l'empresari berguedà Jaume Cunill, traspassat en el darrer any, «figura cabdal» en la història de MACUSA, Maderas Cunill, Serradora Cunill i Explotacions Forestals J. Cunill, amb més de 50 anys de vida. Els seus fills Anna i Toni Cunill van recollir la menció especial en record al seu pare.