Marie Kapretz (Berlín, 1975) ha estat restituïda com a delegada del Govern català a Berlín. La Generalitat va fer públic el seu nomenament ahir a través d'un comunicat del departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. El seu actual titular, Ernest Margall, havia anunciat dies enrere que es tornaria als seus llocs els delegats de les oficines de la diplomacia catalana a l'exterior, entre les quals la de la capital Alemanya.

Marie Kapretz ha viscut poc més de vint anys a Catalunya, i 15 dels quals a Cercs, al Berguedà, amb la seva família. Ha estat regidora de Cercs pel grup del CLAM-AM i consellera comarcal d'ERC. Va ser nomenada per al càrrec per primer cop el febrer del 2016 per l'aleshores conseller Raül Romeva. I va ser destituïda arran de l'aplicació de l'article 155, que va comportar el tancament de les delegacions exteriors, així com també el desmantellament del Diplocat. A final del 2016 va viure l'atemptat terrorista que va sacsejar Berlín. Aquets abril passat, l'aleshores exdelegada del Govern a Alemanya Marie Kapretz va participar en una xerrada a Cercs organitzada pel Comitè de Defensa de la República (CDR).

Els objectius de les delegacions a l'exterior són enfortir i ampliar les estructures governamentals de l'acció exterior de Catalunya per defensar i promoure els interessos del país a l'exterior, així com bastir i reforçar les relacions bilaterals de Catalunya i les aliances amb altres actors, xarxes i organismes internacionals.

Nascuda a Berlín el 1975, Marie Kapretz és graduada en Disseny per l'Escola Massana de Barcelona. També ha cursat estudis de formació professional en llenguatge visual i gràfic, processos creatius, treball autònom i en equip i treball multidisciplinari. Ha dut a terme formació en planificació i realització de projectes d'emprenedoria social; en lideratge estratègic en organitzacions; desenvolupament democràtic i geopolítica i governança global. Parla alemany, anglès, català, castellà i grec. S'ha implicat en diferents projectes d'emprenedoria social a Catalunya i en l'àmbit internacional, a banda de la seva feina com a dissenyadora gràfica. Ha col·laborat amb diferents publicacions. Vocal del Consell Català del Moviment Europeu, membre d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana, entitats on ha dut a terme ponències sobre Catalunya i Alemanya. És membre del Club Pirineu Global pel foment d'exportació i de la Cambra de Comerç. Ha participat com a ponent en diverses conferències. D'ençà del seu retorn a Berlín ha esdevingut una col·labora habitual en programes de mitjans de comunicació alemanys (ARD, ZDF, DW, DLF, Phoenix, Tagesspiegel, Die Welt, entre d'altres) que debaten sobre l'actualitat política catalana.