Castellar del Riu ha estrenat una de les obres més importants del darrers anys: l'estació depuradora d'aigües residuals de l'únic nucli urbà del municipi: Espinalbet. L'Ajuntament ha impulsat aquesta vella assignatura pendent, que ha tingut un cost de prop de 250.000 euros que ha aconseguit amb ajudes i crèdits, segons va explicar l'alcalde, Adrià Solé, ahir, en la presentació de l'obra.

L'estació depuradora és «compacta i semisoterrada i es basa en la tecnologia dels biodiscs», explicava l'enginyer Josep Maria Busquets. En aquesta primera fase s'ha fet «una línia de tractament amb capacitat per tractar el cabal de 300 habitants». La construcció de la primera línia de la depuradora «està formada per un conjunt de dos tancs polivalents horitzontals i una unitat de contactors biològics rotatius».

L'alcalde Adrià Solé va explicar que al seu dia van proposar a l'Ajuntament veí de Berga d'estendre la xarxa de clavegueram per connectar-lo amb el de la capital i d'allà a la depuradora fent l'estesa de 2,7 quilòmetres de col·lectors. Solé va dir que «per motius tècnics» es va descartar i que quan van anar a demanar ajuda econòmica a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no els la van poder donar i que per això van optar per tirar endavant aquesta obra per tal de poder sanejar la riera de Metge. «Aquí tothom té les seves fosses, s'han de buidar, algunes són antigues, dels anys 70. Amb això evitem que la gent les hagi de buidar i, a més, tot el municipi quedarà sanejat». El dret de connexió al col·lector és de 300 euros.