El Casal de la Vila de Bagà ha acollit aquest matí de divendres la subhasta de fusta de boscos públics de 14 comarques catalanes. En total s'han licitat 73.138 tones de fusta que suposa el 96,4 % de la fusta que s'havia posat a licitació, 76.000 tones. Suposaran la creació de 976 llocs de treball, segons fonts del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. D'aquest miler de persones 227 treballaran directament al bosc i a la indústria fustera i 749 se'n beneficiaran de manera indirecta.

Teresa Jordà la consellera del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha presidit la subhasta de fusta pública de Catalunya que ha aplegat un important nombre de grans propietaris públics de tot el país. S'han licitat 58 lots fusters "davant d'una bona representació del sector consumidor d'aquest producte del país i possibles consumidors de fora de Catalunya". De les 76.260 tones de fusta de 14 comarques que s'han licitat 15.400 provenien de la Cerdanya, 12.900 de l'Alt Urgell, 12.800 del Pallars Sobirà i 9.680 del Berguedà que per aquest ordre han estat les que han licitat un major volum de fusta. Pel que fa al Solsonès se n'han licitat 2.070 tones.

El valor final de la subhasta ha estat de 2.924.723 euros amb un increment respecte el preu de sortida del 12,94%. Els lots subhastats corresponen a 14 comarques i 73 municipis i entitats locals. Les 76.260 tones són fruit de la gestió de 3.500 hectàrees. "Els treballs que es realitzaran són en gran part de millora, sobretot a aclarides de boscos joves per millorar-ne la vitalitat, reduir-ne el risc d'incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres o plagues forestals" segons fonts del departament.

La consellera Teresa Jordà ha destacat l'aposta del departament que presideix per impulsar la bio economia i el desenvolupament de les zones rurals. "El sector forestal català està de festa, és un dia important " per la subhasta de més de 76.000 tones de fusta que "suposa la gestió de 3.500 hectàrees i que això representa gairebé 3 milions d'euros i 1.000 llocs de treball directes i indirectes. En el fons aquesta subhasta no deixa de ser una dinamització del sector forestal que per nosaltres és primordial".El sector reclama que se subhasti més fusta

Aquest divendres a Bagà s'ha posat a subhasta el 10% de la producció de fusta del boscos públics catalans i el sector en vol més segons ha explicat Jordi Jané president de l'Associació de Rematants i Serradors de Catalunya. "És una xifra molt inferior al que necesitem la indústria". Això ha fet que a la subhasta s'hagin venut la majoria dels lots "alguns a un preu bastant elevat" atès alta demanda. Jané ha exposat que la Generalitat té els boscos públics planificats i "sap quan creixen cada any, el que hauria de fer es treure més fusta al mercat"

Sobre aquesta petició la consellera Teresa Jordà ha comentat que "el bosc públic representa un 25% de la forestal del país que són gairebé 500.000 hectàrees i hi ha molta feina a fer" una de les quals serà donar respostes a les necessitats que expressi el sector.

La consellera Teresa Jordà ha anunciat que en aquesta legislatura "tirarem endavant el pla estratègic del sector forestal català" que haurà d'analitzar i donar respostes a les demandes del sector com l'esmentada.