L'activitat musical de la Festa Major de Gironella, que s'escau del 16 al 21 d'agost, es triplica. Aquesta és una de les novetats destacades d'un certamen que manté el seu pressupost en 75.000 euros i que ha presentat aquest dimarts Lluís Vall, regidor de Festes del consistori gironellenc.

L'increment de l'activitat musical de la festa suposa que s'oferirà aquesta oferta a la franja de la tarda. Fins ara es feia al migdia i a la nit i enguany s'amplia per tal que els visitants es quedin a Gironella a sopar, va explicar el regidor de Festes.

L'objectiu dels organitzadors és oferir un programa variat i per a tots els públics i consolidar el programa d'una celebració amb un 90% de les activitats gratuïtes. Per a les que s'han de pagar s'han fixat preus populars.

Enguany els promotors creen la figura de la pubilleta i l'hereuet, que «al Berguedà no existeix però en altres comarques sí». Lluís Vall va explicar que «cada cop tenim més dificultats per trobar pubilles i hereus». Amb la pubilleta i l'hereuet es vol crear un planter que serveixi per pal·liar aquesta mancança.

Altres novetats són que la festa major infantil inclou una merengada el dissabte 18 a les 12 del migdia. Serà una autèntica batalla amb 600 merengades. També hi haurà una batalla amb 100 quilos de confeti diumenge 19.

El programa de la Festa Major de Gironella també manté el seu vessant més tradicional. Per exemple amb el Festival de Dansa Folklòrica. Lluís Vall ha explicat que el recuperat Esbart Sant Jordi, el Nou Sant Jordi, farà una demostració de 20 minuts dels balls que han recuperat. Actuaran amb l'Esbart Rosa d'Abril de Castellterçol i l'Esbart Manresà. Enguany el típic ball de l'almorratxa tindrà 7 parelles de balladors dissabte i 11 diumenge. «Cada cop hi ha més parelles», va comentar el regidor Lluís Vall. Com a novetat ballaran l'almorratxa una parella de nuvis de debò i la comitiva estarà formada per part del seus convidats.

Enguany, la Festa Major de Gironella també planta cara al sexisme. L'agrupament escolta Sebastià Montraveta repartirà targetes liles a la font del Balç on hi ha el número de telèfon pels casos d'agressions sexistes.

La presentació d'enguany de la festa major va servir per donar visibilitat a les persones que treballen per la festa major com els integrants del serveis de neteja o els vigilants locals. «Per la festa major treballa moltíssima gent perquè tot estigui al detall», va assegurar el regidor de Festes.