L'abocador del Berguedà de Font Ollera ja disposa d'espai per abocar deixalles fins a l'any 2021 gràcies a la desena fase d'ampliació d'aquest equipament, que es va posar en servei l'any 1996. Les obres han costat 394.623,59 euros, una xifra inferior als 571.246 euros que és l'import pel qual van sortir a licitació fa justament un any. Es tracta de la darrera fase d'ampliació amb l'actual llicència. El Consel Comarcal ja està redactant el projecte per demanar una altra llicència al departament de Medi Ambient, una tramitació lenta i feixuga que sol durar uns dos anys.

Les obres de la desena fase d'adequació del dipòsit controlat de residus sòlids urbans van començar a final del 2017 i han finalitzat a mitjan del 2018. Les condicions meteorològiques de la primavera passada i l'inici de l'estiu amb una pluviometria molt més alta del que és habitual han fet que les obres s'allarguessin unes setmanes més del previst.

Ahir, el conseller de Medi Ambient berguedà, Xavier Francàs, va fer una visita a l'abocador de Font Ollera per veure com ha quedat la nova zona de deposició. Els treballs realitzats han consisitit en la construcció d'una nova mota (feixes per abocar), la seva impermeabilització i la del lateral del vas, la recollida d'aigües semi netes, una xarxa de recollida de gasos i una nova canalització d'aigües de la pluja al voltant de l'abocador.

Tal com va avançar aquest diari fa un any, amb aquesta ampliació, s'assoleix el límit previst en l'autorització ambiental. Per continuar abocant en el dipòsit controlat de residus sòlids urbans caldrà procedir a tramitar una nova autorització, «utilitzant espais inicialment no previstos en el projecte del 2007 però viables dins les mateixes instal·lacions actuals».

Aixi mateix, el conseller Xavier Francàs també va recordar la importància de reduir les tones que entren a l'abocador «per complir les directrius europees i per compromís i responsabilitat amb les futures generacions». Va recordar que l'objectiu de l'ens és arribar almenys a superar el 60 % de reciclatge amb la posada en marxa del nou sistema de recollida porta a porta aquest octubre a 12 municipis del Berguedà i la recollida controlada en illetes de contenidors a la resta de pobles. Actualment, a Font Oller s'aboquen 13.000 tones de residus.